Проекти за 1,5 млрд. лв. стартира регионалното министерство

Размер на шрифта: a | a | a 18:10 29 ноември 2017
Автор: ДТ
За близо седем месеца от началото на мандата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е стартирало проекти за 1,5 млрд. лв. основно в пътния сектор. Почти 900 млн. лв. е стойността на обявените тръжни процедури, а сключените договори са за над 452 млн. лв. Строителството, заедно с вътрешното потребление и износа, са факторите, оказващи влияние върху икономическия растеж, който по данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на годината е близо 4%. Зад тези цифри стои не само общественият интерес, но и отделни човешки съдби - докато през 2016 г. заетите в строителството са били 175 хил. души, то през 2017 г., благодарение на добрия бизнес климат, те са вече 255 хиляди. През месец септември Министерският съвет отпусна целево 100 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Активно се строи автомагистрала “Струма”. В ремонт са 193 км второкласни и третокласни пътища за почти 160 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. С безвъзмездното финансиране от нея и националното съфинансиране се предвижда да бъдат рехабилитирани общо 27 обекта на обща стойност 380 млн. лв., като предстои да стартират инвестиции за още 246 млн. лв. 85 млн. лв. са предвидени в бюджета за 2018 г. за дейности по АМ „Хемус“. Процедурата за внедряване на тол системата е на финалната права. Приходите от тол системата ще позволят да бъдат правени по-големи инвестиции не само в инфраструктурни проекти, но и в повишаване на пътната безопасност.
През 2018 г. ще има бум в санирането на жилищни сгради. 880 са завършените по Националната програма за енергийна ефективност, по 550 се работи в момента.
Наддоговарянето на бюджета на Оперативна програма „Региони в растеж“ с 211 млн. лв. даде възможност на Министерството на образованието и науката да кандидатства за средства за обновяване на професионалните гимназии. За първи път през този програмен период значителен размер средства – над 40 млн. лв., се влагат и в развитие на спортната инфраструктура в училищата. 
Готовността за зимното поддържане на пътищата в страната е на добро ниво, но не може да се очаква при обилен снеговалеж 1000 км магистрали да бъдат почистени до асфалт. Качеството на зимното поддържане е подобрено значително. 
Вече са направени значителни облекчения за гражданите и бизнеса по отношение на режимите на работа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Почти всички предоставяни от нея услуги са достъпни по електронен път и поевтиняват с около 30 на сто. Намалени са зените и на другите услуги.  Основната дейност на агенцията е насочена към преобразуване на данните от картата на възстановената собственост на земеделските земи, повишаване на покритието на страната с кадастрална карта и подобряване на точността на данните. Отпаднала е таксата за граждани за изменение на данни. 
Дирекцията за национален строителен контрол отчете, че над 1400 строежа от първа, втора и трета категория са въведени в експлоатация, а 131 заповеди за премахване на незаконни обекти са влезли в сила. Регионалните отдели на дирекцията започват проверки в цялата страна за обезопасяване и зазимяване на строежите, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.