Приключи голямото преброяване на белите щъркели в България

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 18 август 2015
2211 щъркелови гнезда има на територията на България. Това показват междинните резултати от провежданото тази година в страната голямо преброяване на белите щъркели. Резултатите са на основата на обработените до момента данни за 80 от общо включилите се в преброяването 211 общини.
В инициативата тази година са се включили над 400 доброволци, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. От регистрираните 2211 щъркелови гнезда, активни са 2178 на брой. В тях успешно са отгледани 4913 малки. През 2015 г. населеното място с най-много активни щъркелови гнезда (38 на брой) e село Белозем.
По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и всяко щъркелово гнездо бе описано: дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те, къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб и дали е опасно за птиците.
Крайните анализи за броя на щъркелите и щъркеловите гнезда в България ще бъдат представени след обработката на всички данни.
Приключи и конкурсът за най-активно участие в Седмото Международно преброяване на белия щъркел в България. В конкурса се включиха над 450 души от цялата страна. Специално жури ще обяви победителите от четирите категории в края на месец август.    
Преброяването на белия щъркел е част от поредното Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите. В световен мащаб координатор е NABU/BirdLife Германия. Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел, който е един от най-добрите индикатори за състоянието и качеството на околната среда, в която живеем и ние хората, поясняват от БДЗП. ДТ
 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.