Възстановката започна с разузнаване, проведено от казашките части

След устремната руска атака, турците нямат друг избор освен да се предадат Снимки: Мирослава Маринова

По цялата бойна линия са атакувани турските позиции

Редутите се превземат с ръкопашен бой

Пресъздадоха за втори път освобождението на Етрополе

И добрички възстановчици се включиха в живата картина

Размер на шрифта: a | a | a 19:26 30 ноември 2014
Автор: Пламен Николов
Боевете за овладяване на Етрополе по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. бяха пресъздадени от стотина възстановчици от Национално дружество „Традиция” от цялата страна. Възстановката се провежда  за втора поредна година. Сред участниците бяха и осем представители на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”. Възстановката бе  част от тържествата за празника на града, организирани от Община Етрополе.
През есента на 1877 г., след превземането на укрепените от турците селища Горни Дъбник и Телиш, Руското главно командване взема решение да се сформира  Западен отряд под началството на ген. Йосиф Владимирович Гурко. Неговата основна задача е да освободи Етрополе,Правец и Орхание /Ботевград/, да настъпи към Балкана и овладее старопланинските проходи в района на Арабаконак.Отрядът трябва да премине Балкана и след като освободи София, да се насочи към Пловдив, Одрин и Цариград. Руските войски превземат Орхание и настъпват неудържимо към Етрополе в три колони под общото командване на ген. Виктор Дезидериевич Дандевил. Турците са заели и укрепили околните височини и покрайнините на града. Местното население оказва съдействие на руснаците, като им дава ценни сведения за разположението на турските части, командвани от Ибрахим паща и Мехмед паша. Настъпващите в местността Рибарица и манастира „Св. Троица” руски части на полк. Ридзевски са посрещнати със силен огън от турците и са принудени, след големи загуби да отстъпят и да се окопаят, за да пренощуват. С биволски коли, предоставени от местното население, русите разполагат артилерия на връх Здравец. В решителните сражения за Етрополе участие взема и сформираната от местни хора чета на Георги Антонов. На следващия ден русите настъпват по цялата бойна линия. Завързва се тежък бой. Позициите на турците са около манастира „Св. Троица” и местността Прогон. Именно боевете на Прогон бяха пресъздадени от възстановчиците. Сраженията продължават три дни – на 10, 11 и 12 /нов стил – 22,23 и 24/ ноември 1877 г. На 24 ноември сутринта след атака, проведена преди разсъмване – около 4 часа, е овладяна основната турска позиция. Не можейки да удържат повече устрема на русите, турците се предават. На 25 ноември в Етрополе тържествено е посрещнат ген. Гурко.
Във възстановката бяха пресъздадени ключови моменти от решителните сражения в местността Прогон. Живата картина започна с разузнаване, извършено от казашки подразделения. Последва заседание на руския щаб, на което бе съставен планът за боя. Ударни групи обезвредиха турските постове на предмостната позиция, след което с канонада от халосни изстрели и впечатляваща имитация на артилерийска стрелба започна атаката на руските части към основната турска позиция. В съответствие с историческата истина възстановчиците, пресъздаващи руската имперска армия бяха разделени на две колони, които атакуваха турските позиции от две страни едновременно. Командири на колоните навремето са били полк. Ридзевски и княз Олдебнургски. Възстановката бе няблюдавана от стотици жители на Етрополе, които имаха възможността благодарение достоверно пресъздадената жива картина да се върнат към паметните за града им ноемврийски дни преди 137 години. Възстановката завърши с посрещането на ген. Гурко от местното население. Представителите на РК „46-ти пехотен Добрички полк” се въплатиха в ролите на казаци и драгуни от Руската имперска армия. За пореден път те демонстрираха отличната си подготовка и перфектно въоръжение и оборудване и защитиха реномето на добричкия клуб като един от най-добре подготвените в страната.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.