Пред провал са проектите за регионални депа за отпадъци

Размер на шрифта: a | a | a 16:58 10 септември 2013
Автор: БГНЕС
Опасенията на кметовете, че таксата за депониране на отпадъци ще се увеличи от догодина са напълно реални, коментира депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски – бивш зам-министър на регионалното развитие. В Закона за отпадъците беше въведена една промяна, защото страната ни не изпълни ангажиментите си за изграждане на депа за обезвреждане и сепариране на боклуци, припомни Михалевски. Докато те се създадат, общините трябва да внасят определена такса в нарочен фонд, която не може да се ползва, но тя е с нарастващ размер всяка година, докато не бъдат построени съоръженията, поясни депутатът. В много тежко състояние е изграждането на 23 - те депа в страната, по-голямата част от тях са почти пред провал, добави Димчо Михалевски и каза, че МОСВ ще излезе с официално становище по темата.
Екоминистерството ще започне още през този месец широко обществено обсъждане по въпроса с таксите, които общините трябва да събират. Трябва да се прецени дали има нужда от увеличаване на таксата и в какъв размер да е, за да не затруднява потребителите, поясни Михалевски и добави, че средствата, които общините трупат, трябва да се изразходват за депа и съответните инсталации. Нужни са и законодателни промени, категоричен е Димчо Михалевски.
По цялата втора ос на Оперативната програма "Околна среда", която беше точно в тази насока, усвояването е много ниско, добави депутатът.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.