Правилата за прием на първокласници ще се променят частично

Размер на шрифта: a | a | a 18:06 30 юли 2018
Автор: ДТ
Частична промяна в правилата за прием на първокласници ще предложи Министерството на образованието и науката. Целта е да се улесни записването на братя и сестри в едно и също училище. От тази година първокласниците се приемат с предимство в училището, в чиито район попада адресът им. Целта е те да влизат в най-близкото училище. Предимството имат децата, които от най-дълго време живеят в района на училището. Това обаче доведе до случаи, в които братя и сестри се записват в различни образователни институции, тъй като по-малкото дете не отговаря на условията за адрес. Предвижда се от следващата година за най-близко училище да не се приема само това, в което по адрес е разпределено детето, но и това, в което то има брат или сестра до 7-и клас. Така, ако голямото дете учи в 133-о училище в центъра на София, но семейството му е с адрес в кв. "Младост", то малкото дете ще получи същото предимство при кандидатстване в централното училище, каквото би получило и ако иска да се запише в кварталното училище. Така ще се избегне неудобството родители да разкарват децата си сутрин в различни училища.
Министерството ще се опита да се справи с неравномерната натовареност на училищата. Целта е децата в даден град да не се струпват в няколко образователни институции, а да бъдат по-равномерно разпределени сред всички. Решение на проблема се търси, тъй като в училищата с много деца базата не е достатъчна, за да се осигури обучение през целия ден, а децата често учат на смени. За това в такива училища ще се намаляват бройките за прием. Това може да става и по предложение на общините. Ще бъде направен и стандарт за това колко ученици могат да учат на дадена площ.
Струпването на повече деца в някои училища се дължи основно на по-добрата им репутация. Прехвърлянето на ученици към по-малко желани школа ще позволи там да бъдат наети по-добри преподаватели и ще доведе до вдигане на качеството на обучение.
Министерството ще даде и диференциран срок на общините да премахнат ученето на две смени. Такова съществувало в около 70 общини, а в половината от случаите ставало въпрос за 1-2 училища. Срокът за преминаване към обучение на една смяна ще е съобразен с това колко бързо може да стане това. Вариантите са пристрояване на сградите, строеж на нови здания и намаляване на приема.
От новата учебна година ще се търси и начин за намаляване на бумащината, с която учителите са принудени да се занимават. Ще бъдат намалени документите, които се изискват от тях. 
Учениците ще имат електронни досиета, а служители на министерството ще ходят по образователните институции да помагат на педагозите.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.