Правилата за матурите се променят

4,24 е средната оценка по български език и литература в Добричко

Размер на шрифта: a | a | a 17:18 12 юни 2018
Автор: ДТ
Правилата за задължителните за завършване на средно образование матури ще бъдат променени през 2022 г. Новите условия ще важат за учениците, които в момента завършват осми клас, тъй като те се обучават в условията на новия Закон за предучилищното и училищното образование. За сегашните осмокласници ще е важно какви са профилиращите им или професионални предмети в училище (за професионалните гимназии), тъй като ще могат да избират само между тях за втората си задължителна матура. Изпитите също ще са върху различен, по-обширен материал.
Това стана ясно при представянето на резултатите от тазгодишните матури в Министерството на образованието и науката. Данните показват по-висок среден резултат по предмети като български език и литература, английски, география и икономика, математика и спад по други като биология и здравно образование, испански и френски език. Резултатите по математика са и най-високите от 2008 г. досега.
Средните оценки и на двете задължителни матури - по български и литература и по предмет по избор, през тази година са малко по-високи в сравнение с миналата. Слабите и средни оценки на матурата по български намаляват за сметка на добрите и много добрите.
„Средната оценка на държавния зрелостен изпит по български език и литература в Добричка област е 4,24. През миналата година. тя беше 4,16. В последните години стоим в тези граници” – каза Петър Петров, старши експерт в Регионалното управление по образованието-Добрич. В националната класация сме в първата половина – добави той. Двойките – от 43 миналата година, сега са 32. Няма получени пълни сто точки по български език и литература.
И при другия зрелостен изпит по избор – математика, история, физика, химия, география, биология, английски, немски, френски, руски, получените оценки са съпоставими с миналогогодишните. 100 точки има по химия, по английски – добави Петров. Няма анулирани работи – уточни той.

Промени

Матурата по български език и литература ще остане задължителна за завършване на гимназия и ще е, както и сега, върху материала за общообразователна подготовка.
За втората задължителна матура ще може да се избира само измежду предметите от профилираната си подготовка, или по професионална за професионалните гимназии. Изпитът ще е с въпроси върху този по-разширен материал.
Според новия закон, по който се обучават сегашните осмокласници, те ще учат общообразователни предмети до 10-ти клас, а в 11-ти и 12-ти вече ще имат профилирана подготовка - например английски, математика, химия, история, биология. За професионалните гимназии втората матура ще е върху професията, която изучават, още от осми клас.
Учениците ще могат да се явят и на трета матура, ако желаят да положат изпит по предмет, който не е част от професионалната или профилираната им подготовка. Тогава обаче въпросите ще са различни от тези, които се дават на матура по същия предмет, когато той е изучаван като профилиран. Така например, ако ученик от математическа гимназия се яви на втора матура по математика, тя ще е върху по-разширен и по-сложен материал от тази, която би положил зрелостник от училище с езиков, а не математически профил. Възможно е тези новости да доведат и до промяна в политиката на университетите за прием на студенти с оценките от зрелостните изпити. За някои специалности може да се признават само оценките от матурите върху разширения материал, например. Това обаче е въпрос, който всяко висше училище решава само.

Рекорд по математика

Най-високите резултати на матурата по математика от 2008 г. досега, отчете образователното министерство. На втори задължителен изпит по този предмет са се явили 2460 от над 41 600 дванайсетокласници. Средният им резултат е 70.41 точки от 100 възможни. От министерството отчитат по-голям процент отлични оценки освен по математика и по физика и астрономия, по английски и по немски език. Английският и немският са и най-масовите изпити, които зрелостниците избират за втора матура. Освен това при тях средният брой точки е и най-висок - 79.82 точки по английски, който са положили 13522 ученици, и 80.2 точки по немски, на който са се явили 12 374 души. Зрелостниците, положили изпит по физика, са под 300. Най-нисък е средният резултат по география и икономика - 44.17 от 100 възможни точки. Все пак той се повишава в сравнение с миналата година, а и се запазва тенденцията от няколко години насам слабите оценки по този предмет да намаляват. Това донякъде се дължи на факта, че учениците от професионалните гимназии вече не посочват масово географията като втора задължителна матура. 
Общо средният резултат от втората матура е много добър 4.50 при 4.38 през 2017 г.

Добър по български

Средната оценка от задължителната за всички завършващи гимназия матура по български език и литература е 4.24. Тя също се е повишила в сравнение с миналата година, когато е била 4.13. Заради масовостта на изпита средният резултат като точки по него не е от най-високите - 53.94 точки от 100 възможни. Отличниците от матурата по български са 6474 - повече от миналата година, но и почти два пъти по-малко от изкаралите отлични оценки на матурата по предмет по избор. Слабите оценки по литература също намаляват в сравнение с 2017 г. и са 3025.
Анализът на образователното министерство показва още, че тази година повечето ученици са избрали да пишат есе на последната задача на матурата по български. То беше върху стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Другият избор беше интерпретативно съчинение по това произведение. Над 3% от зрелостниците, работили по последната задача, просто са преписали стихотворението вместо да разсъждават по него. Някои пък са го преразказали. Това им е донесло 0 точки от задачата.
Анализът показва още, че учениците се затрудняват със задачите, в които трябва да създадат текст, пък бил той и кратък. Освен това по-малко от тях се справят с извличането на смисъла от текст, който трябва да прочетат, за да отговорят след това на въпроси по него. Намирането на верните отговори в този случай се оказва по-трудно, когато възможните решения не повтарят едно към едно изреченията от текста. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.