Помирителни комисии ще решават спорове за заеми и битови сметки

Размер на шрифта: a | a | a 19:40 12 януари 2016
Помирителни комисии ще се опитват да решават спорове на граждани с банки, проблеми със сметките за ток, парно, газ, вода, телекомуникационни и пощенски услуги, както и недоволството им от предоставени им транспортни и други услуги, съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Вчера КЗП обяви готовност за старт на работата на секторни помирителни комисии в пет области. Те са в допълнение към работата на вече действащите национални помирителни комисии в 12 града на страната. Всички те ще могат да решават и трансгранични спорове. Предстои тези комисии да се нотифицират пред ЕК като органи за алтернативно решаване на спорове, уточняват от КЗП. Така спорещите страни ще могат да решават проблемите си без да се стига до съдебни спорове.
Производството ще е безплатно, с изключение на разходите за експертизи, ако някоя от страните реши да ги използва, като разходите ще са за сметка на страната, която ги е поискала. До два месеца помирителната комисия трябва да предложи компромисно решение по внесените казуси, което може да бъде прието на добра воля от спорещите страни или да му се придаде изпълнителна сила като бъде потвърдено пред граждански съд.
Очаква се с тази правна рамка да се повиши нивото за защита на потребителите от една страна, а от друга - да се даде възможност за бързи, ефикасни, опростени и евтини способи за решаване на спорове между потребители и търговци.
Омбудсманът на България Мая Манолова изрази надежда секторните помирителни комисии да проработят и да оправдаят част от надеждите на хората при решаването на спорове с търговците. Тя призова още да се прекратят лошите практики на търговците, които тормозят хората, да се променят общите условия и правилата на дружествата, които са нечестни към гражданите, и да се инициират законодателни промени, които биха защитили хората.
Голяма част от хората се обръщат към мен, след като са минали през помирително производство по старите правила и това е така, защото в преобладаващата си част то е прекратено поради неявяване на търговците, коментира общественият защитник. Според Манолова обаче помирителните комисии създават прекомерни очаквания, че проблемите им с доставчиците на обществени услуги ще бъдат решени. Тя цитира данни, според които през 2014 г. 36 на сто от помирителните производства за били прекратени заради неявяване на търговеца. Едва 14 % от всички започнати извънсъдебни процедури са приключили с успех.
Омбудсманът посочи, че на хората ще е трудно да се ориентират в многобройните и дублиращи се помирителни способи. Проблем е и това, че в правилника не става ясно какво се случва, ако търговецът не представи становище или доказателство във връзка със заявление на гражданин за започнало производство. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.