Полицията попречи на протестиращи да блокират магистрала "Тракия"

Размер на шрифта: a | a | a 16:32 07 юли 2013
Полицията в Пловдив попречи на  протестиращи граждани да блокират магистрала „Тракия”. Блокади на основната пътна артерия в Южна България имаше и в предишни дни и те преминаваха мирно и при спазване на обществения ред. Без каквото и да е основание обаче бе издадено полицейско разпореждане, с което бе забранен гражданският протест на автомагистрала "Тракия" край Пловдив. Един от организаторите на протеста Христо Марков отказа да подпише постановлението за забрана на блокадата при опита то да му бъде връчено пред Областната управа в Пловдив.
Нарушават се конституционните права на български граждани да протестират като израз на недоволство от управляващите. Нарушава се и Хартата за правата на човека. Това е провокация от страна на МВР. Позоваването на чл. 55, ал. 2, гласяща, че "на автомагистрала или на скоростен път е забранено движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на моторни превозни средства и провеждането на протести и демонстрации с рекламни и други цели", не отговаря на действителността, заяви Христо Марков. Уведомлението за протеста е подадено в законовия срок – на 4 юли. Не спираме и не забраняваме протеста, а само информираме за законовите разпоредби, каза пред журналисти и протестиращи директорът на ОД на МВР в Пловдив Тодор Чонов.
Той посочи, че през всичките дни на недоволство в града полицията съдействала на протестиращите. Единственото, което направихме днес, бе да ги предупредим да не затварят автомагистрални пътища, които са изключителна държавна собственост и се стопанисват от АПИ, уточни Чонов. По думите му това, че протестиращите са уведомили АПИ и кметове на общини, не означавало, че някой им е дал разрешение да блокират автомагистрала "Тракия". Чонов призова хората да спазват закона и да не пречат на движението.
Протестиращите блокираха за половин час кръстовището на бул. "Шести септември" и бул. "Васил Априлов", като пропуснаха единствено три линейки. После с лични коли се отправиха към магистралата. Там полицията обаче не ги допусна на платното. Пред подстъпите към магистралата бе строен полицейски кордон. Протестиращите скандираха традиционното "Оставка!", "Олигарси вън!" и пееха националния химн.  Полицията е тук, за да предотврати пътнотранспортни произшествия или нарушение на обществения ред, заяви шефът на пловдивската полиция.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.