Плевнелиев: Протестът трябва да бъде чут

Размер на шрифта: a | a | a 17:24 20 юни 2013
Станахме свидетели на нещо изключително. Дори в най-тежките за държавата моменти, когато политическите страсти са стигали точката на крайна нетърпимост, Консултативният съвет за национална сигурност е бил последна опора на държавността.
С тези думи започна изказването си след края на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност президентът Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС. Аз като президент няма да позволя да се подхожда само партийно. Днес аз исках да събера политическите сили на една маса, за да потърсим решение, дължим го на народа си. Другото е не просто безотговорно, то е деструктивно за правовата държава и демократичното общество. Няма да позволя, който и да е да поставя под съмнение правото на нацията ни да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще.
Ще си позволя да споделя и някои мои оценки, каза президентът и посочи, че не е е забравил задължението си да бъде президент на всички българи. От криза се излиза с разум. От криза се излиза с реализъм, прагматизъм, защото той е необходим дори и затова да видите кой е кризата, къде е кризата. Очаквах това от лидерите на парламентарните групи. Вместо това станах свидетел на поредната доза политически оценки на минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото.
Очаквах да чуя предложения за това как ще започнем да си връщаме малко по-малко общественото доверие. За съжаление, различни са оценките на политическите партии. Днес, директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Аз много добре знам какви са моите правомощия и задължения по Конституция. Няма как да мълча когато виждам, че те са застрашени, още повече, че аз не съм се отказал да изпълнявам конституционните си пълномощия. Няма да спра да се боря за стабилност и ще подкрепят всеки един законопроект, който е в интерес на нацията.
Сега не се нуждаем от упражнения, които да показват кой владее по-добре политическите и парламентарни хватки. В този сценарии аз няма да участвам, категоричен бе държавният глава. Той заяви, че позициите на партиите са различни. Все пак бе постигната обща позиция по някои теми. Бе постигнато общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут. Общ апел от всички членове на КСНС за протестите е да преминават по един мирен начин и с призив срещу всякаква форма и прояви на агресия, екстремизъм, с ясен апел протестите да минават по законов ред. Обща е позицията, че справедливите и законни искания на протестиращите трябва да бъдат чути и се изразява обща загриженост да се положат максимални усилия за запазване на стабилността и етнорелигиозния модел за толерантност и да се въздържаме от всякакви прояви на расизъм и екстремизъм, категоричен е Плевнелиев.
Обща позиция е, че институциите трябва да действат в интерес на гражданите, да има силен диалог. Обща е позицията, че по предложение на политическите сили, участващи на днешния съвет, бе постигната обща позиция по точка 2, тоест реформите в сектор "Сигурност", да бъде отложена за нов КСНС, който да се проведе много скоро и в по-широк формат.
Дотогава да не се предприемат законови промени на парче в сектор "Сигурност", защото всички са обединени, че трябва да има интегриран подход в тази сфера. Бе постигната обща позиция за необходимостта да се работи по Изборния кодекс за един по-либерален променен Изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за част от които и хората протестират, това е част от протеста на хората", подчерта президентът.
Оценките са различни оттук нататък. БСП, ДПС и Атака застават изцяло зад мерките на премиера Орешарски. Според тях няма нужда от избори сега, това обслужва единствено ГЕРБ. Мерките, предложени от Орешарски са безспорни и ще проработят и трябва да се даде шанс. ГЕРБ заявяват, че не работят за дестабилизация, а вярват, че единственото по-бързо решение за стабилност са нови избори. ГЕРБ също така заявяват категорично своята позиция, че ще участват в работата на НС единствено по темите, свързани с Изборния кодекс, допълни държавният глава.
Той заяви, че оценката за протестите също се разминава сред различните политически сили. "Например, според Волен Сидеров, протестиращите са нерегламентирана група, която не спазва правилата, вилнеят по улиците на София и издигат расистки лозунги. Неговата оценка е, че това не са мирни протести, а са инициирани от политически партии. Нямаше как да се постигне общо разбиране при толкова разминаващи се оценки за това какво се случва навън", каза Плевнелиев.
В началото на КСНС не ми бе дадена възможност за традиционното обръщение във връзка с неспазване на правилата на КСНС от лидера на Атака Волен Сидеров. Помолих го изрично оттук нататък да се съобразява с правилата, които всички единодушно приеха за провеждане на съвета, затова искам пред всички вас да споделя публично позицията си. Изложих ясно пред участниците в КСНС по точка 1, която беше мерки за оценка и дискусия по актуалната политическа обстановка в страната, моята позиция, че знам, че в този формат думата криза звучи тежко, но не намирам друга дума, с която да илюстрирам ситуацията в страната.
6 дни имаме протести, това е ясен знак, че за пореден път нещо е дълбоко сбъркано в действията на политическите сили. Протестите не се свеждат до една или друга кандидатура и най-видимото доказателство за това е, че хората още са на улицата. Политиците не дават явно отговора на гражданите. Вместо стабилност, се произвежда нова доза нестабилност. Кризата се задълбочава. Това показва, че е добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите за изискванията и годините за един кандидат.
Жалко ако така ще се правят законите в България. Предупреждавам да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателните промени, да се дебатира публично и подробно в комисиите в НС, заяви Плевнелиев. Основната тема днес е как продължаваме. Аз днес няма да си присвоявам правото да говоря от името на хората, които протестират както и от името на парламентарно представените политически сили в 42-ото НС, каза президентът и зададе няколко въпроса: Колко време е необходимо още българските граждани да бъдат на улицата? Кой и как ще ги разбере? Как очаквате да се разрази политическата криза или просто ще се чака да замрат протестите от само себе си? Или ще се правят опити протестите да бъдат подменени с нови и нови скандали, провокации и така да бъдат заглушени?
Народът очаква от нас честен и открит прочит на случващото се през последните дни. Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо - справедливост и правова държава. Гражданите искат политическо представителство. Нека видим ясно кои са хората на улицата днес – това са тези, които си плащат сметките, тези на децата си и тези на родителите си, но и тези на политиците. И сега искат сметка от политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара, заяви държавният глава.
Той цитира млад протестиращ, който написал във Facebook: "Аз съм за България, където искам да има справедливост; за България, където законът е за невинните и чистите, а не за силните на деня". Искам да знам каква ще бъде адекватната реакция на българските политици на този призив, запита Плевнелиев. Решението е много просто – повече почтеност, отчетност и обърнати с лице към нацията.

От моят първи ден в политиката, моите банкови сметки и доходи са публични. Не разполагам с банкови сметки и пари, в която и да е офшорна зона - в Кипър или където и да е, каза още държавният глава Росен Плевнелиев. Аз няма да позволя гласът на президента да бъде заглушен. Бъдете сигурни в това, заключи той.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.