Плевнелиев плаши с вето при отпадане на забраната за пушене

Размер на шрифта: a | a | a 16:29 08 октомври 2013
Категорично заявявам, че ако се тръгне към каквото и да е било връщане на стария режим за тютюнопушене в заведенията, като президент ще се противопоставя и ще наложа вето. Това обяви вчера държавният глава Росен Плевнелиев. Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи, от една страна здравето на нацията и от друга страна изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно. Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави - той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен и се надявам да не отстъпим от тази позиция, каза още президентът.
Либерализирането на режима на пушене бе един от предизборните ангажименти на левицата, който обаче не се приема еднозначно дори в рамките на подкрепящите правителството партии. Миналата седмица депутатът Спас Панчев от Коалиция за България обяви, че законопроектът влиза до дни за обсъждане в парламента. Все още не е ясно дали Панчев, който е основен говорител по темата за пушенето, се ползва с пълна подкрепа от съпартийците си.
Според промените, изготвени от БСП, ще се върне възможността да се пуши на закрито в заведенията с обособени помещения за пушачи с изградена вентилационна система, както беше преди въведената от ГЕРБ в средата на миналата година тоталната забрана за пушене на закрито. След като в началото на мандата на правителството здравният министър Таня Андреева се обяви в подкрепа на тези планове, в последните дни промени позицията си и заяви, че забраната трябва да остане. Вчера тя пак подчерта за пореден път, че е против отмяната на забраната за тютюнопушенето на обществени места и държи това да не се случи.
Това е втората законодателна инициатива на БСП срещу която се обявява президентът в последните дни. Той вече обяви, че ще върне готвените промени в Закона за досиетата, който ще върне "чадъра“ върху висшите ДС-кадри в разузнаването.


реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.