Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Плевнелиев наложи частично вето на бюджета

Размер на шрифта: a | a | a 16:30 07 август 2013
Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 година, заяви вчера президентът Росен Плевнелиев.
Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, които счита за полезни за страната и за които му е гласувано доверие. Нямам нищо против, ако тези политики са реализирани чрез актуализацията на бюджета или чрез вземането на нов дълг. Подкрепям заложеното завишаване на средствата. Но категорично не приемам аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в най-тежко социално състояние, заяви държавният глава.
Президентът обясни, че социалният пакет, който е включен в нея е една много малка част от предвидените разходи. Плевнелиев посочи, че искаме да знаем повече за тях и за предвидения нов дълг. Той каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа конкурентноспособността и растежа на икономиката. "Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката трябва да расте, за да живеем по – добре", каза Плевнелиев.
Той посочи, че е решил да наложа частично, а не цялостно вето, за да подчертае, че подкрепя предвидените пари, които ще бъдат изразходвани за социални мерки и припомни, че служебното правителство също е отпуснало 41 млн. лв., за да се помогнат най – уязвимите групи, като намерило икономии.
Наложеното от мен днес вето е частично, подчерта той и каза, че текстовете, които връща се отнасят до приходите, разходи и за предвидения нов дълг. Той посочи, че по време на политическите консултации за МС обърнал внимание на партиите, които заявили готовност да управляват, че са приели конкретни ангажименти към своите избиратели.
Държавният глава очаква правителството да подобри работата и на приходните администрации преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, както и да се реформират секторите, в които потъват милиарди.
Според Плевнелиев по отношение на разходите генерално липсват аргументи, защитени с цифри и записани в закона. Нека да стане ясно на всеки – в този закон, който НС прие в частта разходи, се коригират единствено резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че нищо от записаното в мотивите, както и от изговореното в НС и в публичното пространство не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи, както намери за добре. Дори предвиденият социален пакет, който аз категорично одобрявам, не е в бюджета на МТСП, отбеляза Плевнелиев.
Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Всеки, който си е свършил коректно с работата трябва да си получи парите в срок. Но не само държавата, а и общините са важни, защото те дължат много повече на малките и средни компании, а те понасят най-тежко кризата. Какво прави впечатление в закона, отбеляза президентът и обясни: Най-ярката липса е именно по отношение на задълженията на общините. За тях няма нито дума. На мен това ми се вижда странно, нелогично, но вярвам, че е и в разрез с обявените намерения държавата да се разплати с бизнеса. Питам кой бизнес – законът не отговаря, заяви Росен Плевнелиев. Президентът се надява НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.
Налагам вето и върху предвидената в закона възможност правителството да вземе нов дълг в размер до 1 млрд. лева. Не съм п против вземането на дълг, може да е 1 млрд, може да са 2 млрд. но съм против ако този дълг се използва за генериране не на икономически растеж, а се използва за финансиране само на текущи разходи, аргументира се държавният глава. Вярвам, че финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план. Има много държави, които са в криза заради това, посочи Плевнелиев и отново отбеляза, че не е против държавния заем, а против начина, по който ще бъде изхарчен.
Вярвам, че основната цел на всеки един от нас като отговорни държавници е да работим, за да расте икономиката, а разходите и дефицитът да бъдат под контрол, заяви още Плевнелиев. Той определи аргументите като принципни и отрече каквото и да е политическо заиграване. Държавният глава подчерта, че ветото му не е самоцелно, а защото само така може да гарантира интересите на нацията, която от февруари протестира, а тя протестира срещу монопола във властта.
Въпреки опитите през последните месеци да ми се прехвърли отговорността за почти всичко, с което управляващите не могат да се справят, аз няма да се поколебая и в бъдеще ще действам с аргументи и по Конституция. Днес се води кампания по очерняне и делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко това в името на хората, заключи президентът и припомни, че не е прецедент неговото вето. БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.