Пациенти са подали 182 сигнала за липсващи лекарства за 3 месеца

Размер на шрифта: a | a | a 17:10 11 септември 2018
Автор: ДТ
За три месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства е получила 182 сигнала за липсващи медикаменти от цялата страна на интернет платформата си, съобщиха в понеделник от организацията.
Анализът на данните сочи, че в 53% от случаите проблемът би могъл да се разреши чрез бързи вътреобщностни доставки в рамките на ЕС, тъй като сигналите са за медикаменти с трайно или временно преустановен внос в България.
От организацията отдавна настояват за законови промени, които да облекчат вносът на медикаменти.
В 20% от сигналите на подателите е била предоставена информация къде търсеното лекарство е налично, т.е. става въпрос за медикаменти, които се продават на българския пазар, но има недостиг или не са открити в някои аптеки.
В най-голям процент от сигналите става въпрос за лекарства, които са изтеглени или изобщо не са били регистрирани на българския пазар, обясни директорът на асоциацията Боряна Маринкова.
В около 32% от случаите става въпрос за дерегистрирани медикаменти и такива с преустановени продажби у нас, а 16% от сигналите са за лекарства, които пациентите са получавали извън България и в последствие ги търсят тук, но те изобщо не са били регистрирани на българския пазар.
Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от един сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.
Интернет-платформата за сигнали за недостиг на лекарства бе пусната на 9 юни.
Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на предстоящата кръгла маса, която Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) на 18 септември.
EAEPC обединява над 100 компании от 24 държави в Европа и e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС. За да дискутират възможностите за облекчени условия за вътреобщностни доставки на лекарства в Кръглата маса на тема “Насърчаване на паралелния внос“ са поканени всички компетентни институции в България. Ръководството на ЕАЕРС ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос".
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.