Отпада изискването за нивомери в подвижните цистерни на земеделците

Размер на шрифта: a | a | a 19:48 08 октомври 2015
Земеделските производители няма да бъдат задължени да монтират нивомери на подвижните цистерни, предвиждат промени в наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Документът и мотивите към него са публикувани в сайта на Министерство на финансите. Предвижда се освобождаване от задължението за регистриране и отчитане на зареждането от превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди с течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП) и нивомерни измервателни устройства от регистрирани земеделски производители. В мотивите се уточнява, че това се отнася за фермерите, които извършват зареждане за собствени нужди с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, регистрирана по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника от резервоари, които не са стационарни и подземни. Предвиденото изключение е във връзка с констатирани затруднения, при зареждане на техника от земеделски производители, за която не се изисква регистрация съгласно Закона за движението по пътищата и съответно нямат право да се придвижва по републиканската пътна мрежа. При извършване на зареждания с течни горива, тези лица ще бъдат задължени да подават данни за получените количества горива като получатели по доставка по реда на чл. 59а, ал. 3 от наредбата.
С цел прецизиране на разпоредбата на задължените да използват фискални устройства лица, с проекта е уточнено, че онези, които извършват продажби на пазар на производителите следва да ги регистрират и отчитат чрез издаване на касова бележка от фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.
Предвиден е едномесечен период в който регистрираните земеделски производители, извършващи зареждане за собствени нужди с течни горива, трябва да подадат повторно данни в НАП за наличните съдове/съоръжения за съхранение и/или зареждане с течни горива по реда на глава девета "б" от наредбата.
Предложените промени в наредбата няма да доведат до необходимост от харчене на допълнителни финансови средства от бюджета и земеделските стопани.
С проекта не се въвеждат норми на правото на Европейския съюз, поради което не се налага по акта да бъде изготвена справка за съответствие с европейското право, се посочва още в мотивите, публикувани от Министерство на финансите.
В края на юли тази година зърнопроизводителите в страната организираха национален протест срещу изискването за поставяне на нивомери. Несъгласните с текстовете на наредбата фермери изкараха земеделската техника по улиците и предприеха масово зареждане по бензиностанциите. Действията им станаха причина за образуването на дълги опашки в търговските обекти за горива. Въпреки това обаче по-голямата част от населението подходи с разбиране на причиненото неудобство тогава и изрази съпричастност към земеделците. С действието си фермерите искаха да покажат какво ще се случи по бензиностанциите в страната, ако започнат да зареждат машините от масовите търговски обекти.  
От Националната асоциация на зърнопроизводителите изчислиха, че ще бъдат необходими между 15 000 и 25 000 лева, за да бъдат инсталирани устройствата. Според тях така се толерират лобистки интереси на ограничен кръг доставчици, а изискването е  безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители. ДТ
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.