Отменена е поръчката за боклука на Кърджали

Размер на шрифта: a | a | a 19:42 21 юли 2013
Община Кърджали отмени обществената поръчка за сметопочистването и сметосъбирането на стойност 20 млн. лева за 5 години, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Технически грешки в документацията, допуснати от общински експерти, са причина за прекратяването на процедурата, разкри главният юрист в администрацията Крум Трингов.
През новата седмица ще бъде обявена повторна процедура. Една от фирмите, закупила тръжни книжа, е "Нелсен чистота" от Стара Загора. Тя е внесла жалба в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ заради недопустими условия в раздела за техническите възможности на кандидатите. В обществената поръчка е визирано изискването кандидатите да притежават валиден лиценз за превоз на товари, издаден по закона за автомобилните превози. В "Нелсен чистота" обаче са категорични, че въпросното условие е противозаконно, тъй като според същия закон на режим на регистрация подлежи общественият превоз на пътници и товари, не и специфичната работа по сметоизвозването. Няма връзка между прекратяването на процедурата и внесената в КЗК жалба, ще побързаме да обявим новата процедура, уточни юристът на Общината Трингов.
Три са фирмите, които са в битка за боклука на Кърджали – "Нелсен чистота", "Зауба" и "Титан клинър". В момента със събирането и извозването му се занимава "Зауба", част от софийската "Волф". През март тазт година контейнерите на "Титан клинър" бяха подменени с тези на "Зауба". "Титан" поддържа единствено зелените площи в града. Дотук се стигна, след като Окръжният съд в Кърджали осъди Общината да заплати на сметосъбиращата фирма "Титан клинър" 2 166 877 лева за извършените дейности в периода 2002-2013 г. Сумата бе доказана пред съда с фактури, оформени на базата на двустранни протоколи за извършената работа. Само по едната обществена поръчка от 3 октомври 2002 г. за събиране и транспортиране на битови отпадъци Общината дължи 1 402 636 лева и лихви в размер на 31 338 лева. За почистването на населените места на територията на община Кърджали по силата на поръчката от 29 декември 2002 г. борчовете на кметството възлизат на 447 207 лева, а лихвите – на 14 673 лева.
За поддържането и експлоатирането на депото за твърдите битови отпадъци при село Вишеград и целогодишното поддържане на зелените площи фирмата трябва да получи 285 665 лева и лихви от 9 783 лева. Сумата е по обществената поръчка от 20 юни 2006 г. Сметосъбиращата фирма "Титан клинър" е завела дела за всяка поръчка и е спечелила и по трите казуса.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.