Отчитат стабилни показатели и заетост в горския сектор

Размер на шрифта: a | a | a 20:24 10 юли 2014
Финансовите показатели и заетостта в горския сектор са стабилни, заяви зам.-министърът на земеделиетои храните д-р инж. Валентина Маринова при участието си в кръгла маса „Възраждане на индустрията в България, Секторен анализ – Стабилно и конкурентноспособно развитие на браншове „Дървообработване” и „Мебелно производство”. Маринова отбеляза, че в момента браншът не в голям възход, но подържа една устойчива линия и с правилна дългосрочна политика ще търпи развитие.
Ресорният зам.-министър посочи, че механизмите на държавата за подпомагане са в две посоки чрез усъвършенстване на нормативната база и чрез възможностите, които предоставя новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.Тя отбеляза, че в предишния програмен период браншовете “дървопреработване“ и „дърводобив“ почти не са били допустими за подпомагане. Включихме тези групи и те вече ще могат да кандидатстват още при отварянето на първите приеми, заяви Маринова, цитирана от пресцентъра на аграрното ведомство.
Тя изтъкна, че предстои да бъде приета Наредбата за възлагане на дейности, която дава възможност за дългосрочна  перспектива на бизнеса. Направихме и промени в Закона за горите, които са в ползва на бранша. Една от тях е по отношение на нормите, уреждащи ползването на дървесина, което също е в защита на интересите на българските граждани и бизнес. Промяна в Закона за горите пък позволява на всички фирми, регистрирани на територията на дадена община да участват в процедурите за отдаване на дървесина като „местни търговци“.
Увеличени са значително площите със сертифицирани горски територии и сме предприели стъпки за продължаване на този процес. Според Маринова така бизнесът ще бъде по- конкурентноспособен и ще навлезе на нови пазари.
В отговор на въпрос за дългосрочните договори за отдаване на дървесина, зам.- министър Маринова заяви, че бизнесът има нужда от такъв тип договори, които се обсъждат със всички заинтересовани страни.
В дискусията участваха представители на Браншовата камара на мебелната и дървопреработващата промишленост, Асоциацията на горските фирми в България, фирми от сектора и други заинтересовани страни. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.