Отчитат ръст в пътуванията на българи зад граница

Над половината от посетилите страната ни са от ЕС

Размер на шрифта: a | a | a 21:07 27 май 2014
От Националния статистически институт (НСИ) отчитат 4,6% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април, като броят им достига до 323 600.  В сравнение със същия месец на 2013 г. увеличение има в броя пътувания към Испания - с 53%, Обединеното кралство - с 30%, Чешката република - с 27%, Полша - с 16%, Сърбия - с 14%, Италия – с близо 9%, Гърция - със 7%, Турция - с 5% и др. Статистиката показва, че намаляват пътуванията към Франция - с 23%, бившата югославска република Македония - с 18.6%, Германия - с 10%, Австрия - с 9%, Румъния - с 8% и др.
Най-често българските граждани са пътували в чужбина, за да отидат на гости, заради обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 48%. В над 27 на сто от пътуванията целта е почивка и екскурзия, а в близо 25% - целта е служебна. Отчита се ръст на почивките и екскурзиите и на служебните пътувания зад граница.
Преобладаващият дял (68%) от пътуванията към Полша са със служебна цел, а в Испания и Гърция българите отиват най-често на почивка или екскурзия, показват данните на НСИ.
Посещенията на чужденци в България са 484 500 на брой. От НСИ отчитат леко увеличение с 3.7% над нивото им от април миналата година. Регистрирано е увеличение на посещенията с цел почивка и екскурзия и с други цели - съответно със 7.2 и 2.6%, докато пътуванията със служебна цел намаляват с 0.6%. Повече от половината чужденци посетили България през април са от ЕС.
Увеличение има на посещенията на граждани от Унгария, Италия, Германия, Франция, Австрия, Обединеното кралство и Гърция. Намаляват посещенията на гражданите от Полша, Румъния, Нидерландия и др. Повече в сравнение с април 2013 г. са посещенията от Турция и Сърбия.
Сред регистрираните посещения на чужденци през април преобладават гостуванията и транзитните преминавания.
78.4% от всички посещения на граждани от бившата югославска република Македония са за почивка и екскурзия. С тази цел са 60% от посещенията от Обединеното кралство, 58.4% - от Сърбия, и 54.3% - от Руската федерация. 58.8% от всички посещения на граждани от Белгия и 43.8% - от Германия са със служебна цел. ДТ
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.