Отчитат намаление в броя на заминаващите зад граница лекари

Размер на шрифта: a | a | a 20:18 13 януари 2016
Здравното министерство отчете намаление на заминаващите за чужбина лекари през миналата година, като отдава това на новите правила за специализация на младите лекари, които въведе.
За цялата 2015 г. Министерството на здравеопазването е издало общо 364 удостоверения на български лекари за придобита професионална квалификация, които да послужат за работа в друга държава-членка на ЕС. За сравнение – издадените през 2014 г. удостоверения са 411. Това показва, че промените в наредбата за специализациите са успешна стъпка по посока задържането в страната на младите лекари, коментираха от министерството.
От влизането в сила на наребата в края на януари 2015 г. до края на годината специализантите по нея са 1204 – от тях 857 са новозавършили и неспециализиращи до момента, а 347 са прехвърлени от отменената стара наредба. През 2015 г. базите за обучение в страната са обявили 923 места за специализанти по клинични специалности, а висшите училища са обявили над 200 места по неклинични специалности. Промените в наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха направени с цел създаване на привлекателни условия за специализация и за професионално развитие на медиците. Като резултат беше облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация стана възможно целогодишно. Децентрализацията, която позволи определянето на местата за специализанти от самите бази за обучение, освен че значително съкрати сроковете за започване на обучението, но и отговори на текущите потребности на базите от млади лекари, заявиха от министерството. Освен това специализацията по клинични специалности вече се осъществява въз основа на трудов договор, което гарантира на специализантите правото да получават адекватно трудово възнаграждение.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.