Отчитат 37% по-малко нарушения при онлайн магазините

Размер на шрифта: a | a | a 19:21 28 октомври 2015
С около 37% е намалял броят на най-често констатираните нарушения при онлайн магазините в България от началото на годината, съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В първото тримесечие на тази година контролният орган е констатирал 159 нарушения на разпоредбите на Закона за защита на потребителите относно предоставянето на задължителната преддоговорна информация при сключване на сделки от разстояние. В периода юли-септември те са значително по-малко на брой – едва 100.  Намалява и общият брой на нарушенията при онлайн продажбите. През първото тримесечие на тази година те са 178, през второто – 151, а през третото – 131. Същевременно има данни, че през тази година създаването на онлайн магазини в България е нараснало с около 10 на сто.   
Макар да намаляват, остават непроменени като вид двете най-често срещани нарушения - неправомерното скъсяване наполовина на 14-дневния срок за отказ от покупка през интернет и липсата на информация за седалището и адреса на управление на търговеца, неговия телефон и електронна поща.  
Сред другите установени нарушения са отсъствието на данни за името на търговеца, съществените характеристики на стоките и тяхната крайна цена, както и условията, при които се осъществява сделката. В някои случаи се констатира, че търговецът не е напомнил на клиентите си за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката или за правото му да се откаже от сделката в рамките на 14 дни.
Статистиката на КЗП показва, че най-честите проблеми, с които се сблъскват онлайн ориентираните потребители, са липсата на информация за реда, по който могат да упражнят свои права по закон и координати за обратна връзка с търговеца.
Броят на жалбите от пазарували през интернет потребители, обаче, също намалява, като през първото тримесечие те са 606, а през третото – 481.
От началото на годината Комисията е забранила 28 нелоялни практики на онлайн търговци, свързани с некоректни промоции или непрофесионални действия от страна на икономическия оператор, които възпрепятстват потребителите да упражнят своите права по закон. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.