Осиновителите ще са длъжни да информират децата, че са осиновени

С новия Семеен кодекс процедурата се улеснява, отпадат тайната и разсиновяването

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 29 август 2016
Автор: ДТ
Въвежда се задължение за осиновителите да информират на възможно най-ранен етап децата, че са осиновени. Това предвижда проектът на нов Семеен кодекс, който беше представен в понеделник от правосъдния министър Екатерина Захариева и социалния министър Зорница Русинова.
Захариева коментира, че сега случаите, в които децата разбират, че са осиновени, на тийнейджърска възраст от "доброжелателен" съсед или роднина, водят след себе си сериозни травми.
“С преминаване на специални обучителни семинари от страна на осиновителите още преди самото осиновяване, ще се защитят правата на детето”, заяви Захариева.
Промените в кодекса, които бяха оповестени по-рано този месец предвиждат отпадане на тайната на осиновяване, улесняване на процедурата и премахване на възможността за разсиновяване.
Според сега действащия Семеен кодекс тайната на осиновяване може да бъде разкрита само при изключителни обстоятелства, по решение на съда, припомни правосъдният министър Екатерина Захариева. По думите й обаче няма определение какво е изключителни обстоятелства и почти винаги има отказ при такива дела, независимо дали здравословни обстоятелства или други го изискват.
Според предложенията за промени в Министерството на правосъдието ще бъде създаден съвет, който ще бъде за разкриване на произход. В него ще има представители и на социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане и МРРБ.
Пред този съвет ще се подават молбите от осиновените и осиновителите, той ще прави проучване на произход, като отказите за разкриване на произход подлежат на обжалване по съдебен ред. Пълното разкриване на тайната на осиновяването става едва след съгласието на биологичните родители, каза Захариева.
То ще е на два етапа - на първия не се изисква съгласие на биологичните родители и той ще е за дата и място на раждане, причини за осиновяване - дали по решение на Агенцията за закрила на детето или на биологичните родители, както и данни за здравословното състояние. Едва след съгласието на родителите на втория етап ще може да бъде дадена пълната информация за биологичния произход.
Отпада възможността за разсиновяване, съобщи още правосъдният министър. По думите й осиновяването е трайна връзка с детето, но за съжаление има случаи, когато се иска от осиновителите разсиновяване. “Това е недопустимо, това не е дете назаем“, заяви Захариева.
При развод на родителите те ще получават равни родителски права, освен ако единият от тях не оспори това.
Ще се определят и мерки за пътуването на детето в чужбина, тъй като за съжаление често проблемите между родителите се решават за сметка на децата, каза Захариева и допълни, че често, дори и когато децата искат да отидат на екскурзия, единият родител не е съгласен.
Предвижда се и затягане на процедурата по припознаване, като ще има възможност още на ранен етап Агенцията за социално подпомагане заедно с прокуратурата да спре припознаването, с цел пресичане на трафика на деца.
Ще се въведе и максимална възрастова разлика между осиновител и осиновен - 50 години. Това няма да важи за роднини и съпруг на биологичния родител.
Ще бъде създаден колективен орган - Национален съвет за осиновяване, и така работещите в момента 28 регионални съвета по осиновяване ще бъдат слети в един, каза социалният министър Зорница Русинова. По думите й така кандидат-осиновителите ще подават само една молба, но ще им бъде търсено дете в цялата страна и това ще ускори и облекчи процедурата.
Русинова съобщи, че ще има цялостно разширяване на подкрепата на кандидат-осиновителите, като те ще бъдат включени в мрежа от социални услуги за по-добра интеграция на детето и по-плавно приемане в семейството.
Русинова информира, че в момента процедурата по осиновяване отнема средно около година и половина-две, след приключване на предварителната тримесечна оценка, а с промените се очаква тя да бъде съкратена.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.