Министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов

Ограда от четири реда бодлива тел ще има по границата ни с Румъния

Размер на шрифта: a | a | a 18:49 24 юли 2018
Автор: ДТ
„До десетина дни се предвижда да бъде направена оградата по 133- километровото сухоземно гранично трасе на Силистра и Добрич с Румъния. Тя ще бъде с бодлива тел през 4 реда, а там, където са пътеките на животните, ще има и защита от мрежа „Бруно” С изграждането ще се занимават горските предприятия”- съобщи в Добрич министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Очаква се оградата да излезе около 200-300 000 лева. Причината за бързането е, че заразата от Румъния приближава. „Вече в дворове по села може да е на 20-30 км от нашата граница, огнищата са над 400” – каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Затова той апелира при умрели животни – лисици, чакали, дори птици, да се подава сигнал веднага. „В Странджа е изградена допълнителна 10-километрова зона единствено с цел сигурност” – каза Д.Илиев.
„Участвахме в заседанията по създаването на областните кординационни щабове в Русе, Силистра и Добрич. Тяхната цел е да координират действията на всички държавни органи по места за превенция на африканската чума по свинете” – каза още министър Порожанов. Той съобщи, че заедно с главен комисар Младен Маринов са направили проверка на ГКПП-Кардам, как се спазва забраната да не допуска вноса на свинско месо и  колбаси от нето  и те да бъдат изземвани още на  границата. Там ще се възстанови и ямата за дезинфекция.”Такива продукти са основни преносители на чумата, както и диви свине, които са заразани” – каза още министърът. „У нас се отглеждат около 450 000 прасета, като 390 000 от тях са в свинеферми, където може да се говори за биосигурност. Има фирми тип Б и домашни дворове, където няма биосигурност. Единият вариант е прасетата да бъдат прибрани, а другият, ако стопаните им решат, да ги заколят” – добави Порожанов. В Силистренска и Добричка област ще се направи инвентаризация на почти всички стопани, препоръката е в коридорите на транспортните  средства от Кардам и Дуранкулак, където има интензивно движение, наблизо да няма свине в домашни дворове.
Заедно с министъра в обиколката бяха и главен комисар Младен Маринов, главен секретар на МВР, главен комисар Светлин Кичиков, директор на „Гранична полиция”, както и изпълнтелният директор на Агенцията по горите. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.