Одобриха програмата за безплатното саниране на панелките

Тя ще се изпълнява с държавна гаранция за 1 млрд. лв. заем от Банката за развитие

Размер на шрифта: a | a | a 21:16 28 януари 2015
Министерският съвет одобри на вчерашното си заседание Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища и образци на всички документи, които трябва да се попълват за кандидатстване от етажната собственост.
Финансирането ще се отпуска по реда на постъпване на проектите.
Изпълнението на програмата ще продължи през 2015 и 2016 г. до изчерпването на паричния й ресурс.
След правителственото решение започва голямата надпревара между панелните блокове за включването им в програмата. Санирането ще е напълно безплатно за собствениците на жилищата. Финансирането е осигурено от държавата с 1 млрд. лв. заем, даден от държавната Българска банка за развитие срещу предоставена от правителството гаранции.
Ще се финансира смяната на дограмата, изолация на стени и покрив, смяна на щрангове и други енергийно ефективни мерки. Няма да се дават пари за смяна на асансьори, каквато идея бе лансирана след поредната жертва на паднал асансьор в София. На всяка одобрена за финансиране сграда ще се извърши енергийно обследване и ще се прецени дали вече сменени от собствениците дограми отговарят на изискванията за енергийно ефективност и каква част от вече направените подобрения да се запазят и адаптират към новия ремонт на сградата. Ще се взема и общо решение за уеднаквавяне на остъклените балкони.
В страната има над 70 000 енергийно неефективни жилищни сгради.
България е единствената държава в ЕС с такъв голям процент частна собственост - 98%  и последната страна-членка на съюза, която не е направила програма, за подкрепа на домакинствата за санирането на жилищата им. Програмата ще допринесе за икономии от ел. енергия и подобряването на облика на градовете. Санирането ще доведе и до повишаване в цените на жилищата в панелните блокове. Програмата ще има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като осигурява и допълнителна заетост в отрасъла, коментират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Допустими за финансиране са всички многофамилни жилищни сгради, сторени по индустриален способ с минимум 36 апартамента. Всички офиси, магазини и други части от сградата ще получат финансиране по програмата при спазване на реда за предоставяне на държавни помощ. За целта е необходимо да се подпише декларация, че тази инвестиция, която се прави за офисите и други нежилищни площи, не надвишава 200 000 евро, колкото е минималната държавна помощ. В този случай цялата сграда, включително и самостоятелните обекти, също ще могат да участват в програмата.Жилищните сгради, които могат да кандидатстват по двете програми за саниране - националната и тази с евросредства, трябва да са проектирани до април 1999 г., от когато влизат в сила нормативите за енергийна ефективност.
Сдружението на собствениците, което ще участва в програмата, се регистрира целево само за получаването на безвъзмездното финансиране и няма правомощия да се разпорежда с частна собственост. Регистрираните сдружения ще трябва да подадат заявление до общината и при одобрение ще сключват договор с кмета на съответната община. Кметът от своя страна ще сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки за избор на изпълнителите и да разплаща всички дейности.
Програмата допуска възможност, ако до сградата има газопреносна мрежа, тя да бъде включена към системата, ако всички собственици са съгласни. Минималният клас енергийна ефективност, който ще се постигне след прилагането на програмата е клас "С". По думите на министъра това е оптималният възможен клас за старо строителство и за сгради от панелен тип. Дори осигуреното финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие“ за предния програмен период, което даваше възможност за поемане на 75%  от разходите за обновяване на жилищни сгради не е успяло да мотивира хората да регистрират сдружения. Затова с европари бяха санирани малки сгради с по един или два входа. Новата Национална програма ще е насочена основно към големите блокове, като няма да бъдат пренебрегнати и малките панелни сгради. Те ще могат да бъдат финансирани по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ от 2016 г. Никой няма да допусне отнемане на частната собственост след изпълнение на обновителните дейности по сградите, категорични са от регионалното министерство.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.