Очакват над 5,5 милиона чуждестранни туристи това лято

Планират процедура по заличаване на туристически сдружения

Размер на шрифта: a | a | a 18:50 24 юли 2018
Автор: ДТ
Ръст с около 5 на сто на чуждестранните туристи спрямо посещенията на чужденци у нас в периода юни-септември очакват от Министерството на туризма. Според ресорното ведомство чуждестранните посетители на нашите курорти тази година ще надхвърлят цифрата от 5,5 млн. души. През лятото на 2017 г. общо чуждестранните туристи достигнаха 5,3 млн., като и тогава от туристическото министерство отчетоха нарастване от 5,7%. Ако прогнозите на ведомството бъдат оправдани това ще е трета поредна година на растеж и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм. 
Туристическите сдружения са задължени да подават заявление–декларация, в което се описват видът на организацията, предметът на дейност и членовете й. Това е изискуем документ по Закона за туризма, а за тези организации, които не спазват разпоредбите на закона може да започне процедура по заличаване. 
Основният фокус на Годишната програма за Национална туристическа реклама 2019 г. ще е разработването на маркетингови и комуникационни кампании свързани с основни целеви пазари. Сред тях са Германия, Русия, Великобритания, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Италия, Австрия, Франция, както и Китай, САЩ, Япония, Южна Корея, Индия и страните от Близкия Изток. Програмата за национална реклама се одобрява година по-рано преди започване на изпълнението й. Това се прави с цел постигане на устойчиво развитие на сектора, което се доказва и от статистиката за туристически посещения. С конкретни стъпки вървим в посока постигане основната цел на Министерството на туризма, а именно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, посочват от ведомството. 
По време на целия летен сезон контролът по курортите ще е засилен. За последните три години броят на неохраняемите плажове е намален от 136 през 2015 г. до 86, плюс трите плажа за природосъобразен туризъм.
80 на сто от големите туристически организатори и туроператори  подкрепят предложените промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони. Целта на законодателните промени е не да бъдат териториално разделяни курортите,  а продуктово, като всяка една община, заедно с местния бранш, ще може да решава дали курортът да бъде една зона, или не. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.