Очакваме над 11 000 бежанци

Размер на шрифта: a | a | a 17:46 03 октомври 2013
Кризата с бежанците в последния месец се задълбочава, ако се запази тази тенденция, очакваме до края на 2013 година над 11 хиляди бежанци. От началото на годината границата на България са преминали 5815 нелегални имигранти, които са задържани, по-голямата част от тях търсят закрила. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на изслушването му в Народното събрание. Свидетели сме на едно предизвикателство по време на конфликта в Сирия - над 500 000 бежанци има в Турция, близа 50 000 - в Европа и над 5 000 - в България, посочи в краткото си встъпление председателят на комисията по правата на човека депутатът Тунчер Кърджалиев. Това породи сериозни проблеми. Страната ни взе мерки, създадени бяха различни комисии, засили дейността си и Червения кръст. С голяма надежда чакаме комисията от ЕС, която е на посещение у нас да даде своите препоръки - очакваме не само техническа помощ, но и от друг характер, каза той.
Имаме нарастващ поток от имигранти, който в определени моменти достига 200 души на ден, това поражда и риск за националната сигурност, освен хуманитарна криза, подчерта вътрешният министър Йовчев. Криминогенната обстановка в страната, на определени места също се усложнява. Доскоро около 70% от местата за настаняване на бежанци бяха запълнени, някои от тях са с надвишен капацитет. Работим за разкриването на нови места за настаняване, каза министърът. Част от бежанците са настанени по адреси, а не на групови места. Имаме недостиг и на оборудване, затруднение с ремонтите, с храната, с ваксините, с хигиенните препарати и др. Сега, като че ли излизаме от тази криза, с активната работа на институциите и помощта на БЧК, подчерта министърът. За да успеем да намалим този натиск в местата за настаняване извършихме промяна в организацията - процесът за обработване на документите на бежанците е съкратен, посочи Йовчев.
За обработването на документите и другите процедури на 200 души на ден - административният капацитет ще бъде достигнат до месец, продължи той. Направихме активни политически контакти и връзки с ЕК и със съседни страни и в резултат бе признато, че имаме извънредна ситуация, за да се възползваме от фондовете на ЕС. В двата фонда, от които очакваме помощ, има около 13 млн. евро, уточни Йовчев. Обясняваме на нашите партньори, че ако ситуацията се запази ние няма да можем да управляваме процеса. Проблемите не са само с финансовите средства и местата за настаняване, но и в чисто административен план, отбеляза министърът. При такава тенденция ще нараства и рискът за здравето. В най-близко време трябва да подготвим необходимите документи до Съвета на Европа за получаване на директна помощ и за обмисляне на възможността за прехвърляне на бежанците в трети страни, подчерта Йовчев.
Ако се запази тази тенденция очакваме до края на 2013 г. над 11 хиляди бежанци в България. Финансовите възможности за това до края на този период ще бъдат около 30 млн. лв.
До момента не трябва да се притесняваме, че има голям риск от огнища на зарази в местата, където са настанени бежанците.
Екип от специалисти посещават местата за настаняване и раздават различни медицински пособия.
Чужденците, на които е предоставен статут бежанец или хуманитарен статут, имат права по отношение на социално подпомагане като това на българските граждани, на месечни социални помощи. Като за тях критериите са леко адаптирани и по-улеснени, добави той. Те имат право и на еднократни помощи за инцидентни нужди от различен характер. А тези, с хуманитарен статут - имат право да кандидатстват за издаване на лични карти, на медицинска помощ и на помощ за отопление. Лицата с увреждания пък имат право на отделни добавки. /БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.