Недостиг на лекари и сестри отчита националната здравна карта

Размер на шрифта: a | a | a 19:37 23 март 2016
Съществен недостиг на болнични и лични лекари, както и на медицински сестри за извънболнична помощ отчита приетата от правителството вчера Национална здравна карта (НЗК). Документът обаче не дава рецепта за преодоляване на дефицита на медици. Преди време здравният министър Петър Москов каза, че ще се търсят възможности за допълнителни финансови стимули за лекарите специалисти. На базата на новата карта ще се планира използването на ресурсите на здравната мрежа, преструктурирането и достъпът на населението до извънболнична и болнична медицинска помощ. Картата бе разработена въз основа на областните здравни карти и заложените в нея цели станаха обект на редица спорове. Българският лекарски съюз оспори крайният резултат, посочвайки, че не се взети предвид всички забележки на областно ниво.
Според одобрения от Министерския съвет документ в страната не достигат повече от 470 лични лекари. За гарантиране на медицинските услуги в първична медицинска помощ са необходими най-малко 4886 общопрактикуващи лекари, при прилагане на евростандарта едно джипи да обслужва 1500 души население. В момента у нас има лични лекари с много по-голям брой пациенти, особено по големите села или малките градчета. Определен е и нужният минимален брой лекари в специализираната извънболнична медицинска помощ по области, като е разширен обхватът на дейностите, осъществявани в извънболнични условия. За определени специалности в градовете, където е налице по-високо ниво на търсене на медицинска помощ като София. Пловдив, Варна и др., е определен по-висок коригиращ коефициент за покриване на нуждите на населението на регионално и национално ниво. Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 000, а на стоматолози – 9119. За пръв път са планирани потребностите на населението от специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ и е посочено, че за целта са необходими 10 805 медицински сестри.  Документът отчита излишни с около 2500 болнични легла след като е направен анализ на здравно-демографската структура по региони, използваемост и преминали пациенти. Установено е, че необходимите болнични легла за страната са 35 855, а към момента те са 38 284. Излишните легла са основно терапевтични и хирургични, а в същото време не достигат педиатрични легла. Идеята е болничните легла в повече да станат такива за дългосрочни грижи, продължително лечение, палиативни грижи, каквито са нужни 6588 легла, а в момента те са значително по-малко в страната.
Здравната карта въвежда и механизъм за планиране на потребностите от високотехнологични методи за диагностика и лечение и свързаната с тях медицинска апаратура.  Като част от документа е разработена карта на системата за спешна медицинска помощ, според която има нужда от създаване на 17 "изнесени екипи" в районите със затруднен достъп на населението.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.