НАП подхваща 50 000 земеделци

Размер на шрифта: a | a | a 17:13 04 септември 2018
Автор: ДТ
Националната агенция за приходите (НАП) се зае със земеделските производители, защото се оказва, че огромна част от тях не плащат никакви данъци и осигуровки и не декларират дори официалните субсидии, които получават. 
50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер на 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, съобщи приходната агенция. Тя е получила данни от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за изплатените субсидии през 2016 г. и 2017 г., след което ги е съпоставила със своите бази данни. По данни на земеделското министерство за стопанската 2016/2017 г. ( тоест от 1 октомври 2016 г. до 30 септември 2017 г.) регистрираните земеделски производители са 96 476, а към 30 август 2018 г. те са 92 666. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. В по-редки случаи има и едри земеделци, които не са декларирали дори субсидии от по 1-2 млн. лв.
В момента при плащането на земеделските субсидии служебно не се удържа дължащият се данък, а той впоследствие трябва да бъде внесен от земеделеца. Възможно е обаче занапред да се обмислят законодателни промени, така че удръжката да се прихваща още преди изплащането на субсидията.
Проблем е също, че фермерите не обявяват никакви доходи от реализираната продукция. Затова данъчните са поискали справки от ДФЗ и за средния добив от различни земеделски култури, които ще се ползват при евентуално възлагане на ревизии. 
От данъчната агенция обясниха, че от месеци полагат усилия за изчистване на сивия сектор в земеделието, но чак сега са получили необходимите справки от ДФЗ. Акцията била част от програма за подобряване на данъчната дисциплина на фермерите.
Според данъчните до голяма степен проблемът с недекларирането на земеделските доходи е от незнание и неумение и затова агенцията първоначално ще подходи с доброволни методи. През седмицата НАП стартира информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща гражданите ще бъдат уведомени и по телефона. 
Предстоят също срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски. Офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация може да се получи и на телефона на НАП 0700 18 700. Заедно с уведомленията за корекции земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.
НАП ще прати уведомления и до фермерите, които изобщо не са подали данъчна декларация. По закон глобата за тях е до 500 лв. В определени случаи данъчните могат да решат да възложат проверки или ревизии, а ако се установят данни за умишлено укриване на данъци от едри земеделци, могат да се предприемат и по-крути мерки, свързани с информиране на разследващите органи.
Данъчната агенция няма точна оценка за щетата върху бюджета от неплащането на данъци и осигуровки от земеделците. Като цяло обаче тя е по-ниска в сравнение с останалите браншове, защото данъчно-осигурителната тежест за фермерите е силно облекчена. Те имат най-високия процент нормативно признати разходи за личния данък – 60%, а също и най-ниския минимален осигурителен доход – 350 лв.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по... Около 1,1 млн. лева ще струва...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.