Най-апетитните плажове остават под контрола на регионалния министър

Парламентът даде на туристическото министерство концесиите и останалите ивици

Размер на шрифта: a | a | a 19:58 04 февруари 2016
Разполагането на заведения и барове на най-атрактивните плажове остава под контрола на министъра на регионалното развитие, предоставянето на концесии обаче минава в ръцете на министъра на туризма. Това реши Народното събрание събрание, което одобри на първо четене промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. През януари правителството прекрати започнатите концесионни процедури на 15 морски плажа, за да бъдат направени от Ангелкова с оглед прехвърлянето на тази дейност към нейното министерство. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще одобрява схемата за поставянето на преместваемите обекти и съоръжения на територията на селищните образувания с национално значение. За министъра на туризма остават останалите морски плажове. Съгласно решение на правителството от януари 2005 г. шест морски курорта са определени за селищни образувания с национално значение. Това са "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни" и "Международен младежки център – Приморско". В мотивите към законопроекта не е посочено с каква цел големите курорти остават за регионалния министър.
Практиката към момента показва, че голяма част от допусканите нарушения по плажовете най-често са свързани с поставянето на преместваеми съоръжения – предимно заведения и барове, както и неосигуряването на безплатната зона за плажуващите.
Министерството на туризма обаче вече ще предоставя морските плажове на концесии. Сроковете на всички действащи концесионни и наемни договори, които изтичат до 30 септември 2016 г. ще могат да се удължат с още година. Това ще става при съгласие от страна на концесионера или наемателя. Тази опция се оставя, за да не се останат плажовете без спасители в случаите, когато договорите за концесия или наем изтичат в периода 1 юни – 30 септември.
С оглед по-добро организиране на спасителната дейност парламентът съкрати и срокът за обявяване на плажовете без охрана. Заложено е министърът на туризма да издава заповедта до 31 март, вместо до 31 май, както е в момента. Промяната се прави за да се облекчат областните управители, които имат задължение да организират водноспасителната дейност на останалите без наемател или концесионер плажове. Летният сезон започва на 1 юни и в момента те нямаше как с магическа пръчка за една нощ да осигурят спасители.Предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие са само първия етап от цялостната реформа, свързана с поддържането и управлението на морските плажове, е посочено в мотивите на законопроекта. Сегашната законодателната промяна ще даде възможност цялата информация и документация, свързана с концесиите и наемите на морските плажове, да бъде предадена в Министерството на туризма.
"Това е важна и необходима предпоставка за окончателното финализиране на втория законопроект за изменение на ЗУЧК, разработван от Министерството на туризма, който да уреди изцяло обществените отношения в тази сфера и да осъществи цялостната реформа в нея", е посочено в мотивите.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.