Над 3000 медицински сестри излизат на протест

Размер на шрифта: a | a | a 17:54 08 май 2018
Автор: ДТ
Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на национален протест на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Те ще изразят недоволството си срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.  Стандартът отпреди години на един лекар да се падат по 4 сестри отдавна е загърбен и в момента на 1 лекар се пада по-малко от една сестра.
За последно увеличение на заплатите на медицинските сестри беше заложено в колективния трудов договор в здравния сектор в края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличи от 560 на 720 лева, а това на редовите медицински специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лева на 700 лева. Възнаграждението на професионалистите по здравни грижи в големите университетски болници беше повишено на 750 лева. На места в някои по-малки болници обаче тези заплати остават непостижими.
Още през октомври миналата година медицинските сестри заплашиха с национална стачка, ако не получат адекватно финансиране, но проблемите им така и не намират решение. 
В протестна декларация, адресирана до председателя на здравната комисия в парламента, министър-председателя и министъра на здравеопазването се настоява за разработване на национална стратегия за развитие на здравните грижи до 2021 г. Другото искане е промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната. Специалистите по здравни грижи искат още заплащането да е диференцирано, съобразно придобитата квалификация. Настоява се и за ясна визия за кариерното развитие, със задължителното активно участие на държавата и работодателите. Петото искане е за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където специалистите по здравни грижи полагат висококвалифициран труд на ръба на оцеляването. 
реклама
реклама
реклама
При пожар на кораб в морето... 43 акта за нарушения в обекти по... 348 лева ще е линията на бедност... Животът поскъпна през юли с 0.7% Над 280 кг. негодни храни са... Започват теренните проверки на... Консумираме все повече... 60% от учениците са жертва на... Приеха програма за дейността... МВР обяснява с листовки на... БАБХ разреши провеждането на... Предоставят минерална вода от... Одобриха 92 проекта за 83 млн. лв.... Отчитат над 6 на сто ръст в... Над 62 000 са безработните с... Заделят 230 млн. лв. за... "Доброволната" битка на НАП с... На морето ни обслужват чужденци Бюрата по труда предлагат... Стартира второто проучване за... Държавата дискриминира... Близо 12000 търсещи работа се... Изпитите след седми клас... Правилата за прием на... Близо 8 000 безработни се... Планират разработването на... Дискутираха СПА маршрутите в... Откриха специализирана... Гражданите могат да... Земеделският министър забрани...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.