Над 3000 медицински сестри излизат на протест

Размер на шрифта: a | a | a 17:54 08 май 2018
Автор: ДТ
Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на национален протест на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Те ще изразят недоволството си срещу ниските възнаграждения и трупаните с години проблеми, заради които у нас има сериозен недостиг на кадри в професията и отлив на млади специалисти, които заминават да работят в чужбина веднага след дипломирането си. В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са около 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.  Стандартът отпреди години на един лекар да се падат по 4 сестри отдавна е загърбен и в момента на 1 лекар се пада по-малко от една сестра.
За последно увеличение на заплатите на медицинските сестри беше заложено в колективния трудов договор в здравния сектор в края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата медицинска сестра се увеличи от 560 на 720 лева, а това на редовите медицински специалисти по здравни грижи, сред които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лева на 700 лева. Възнаграждението на професионалистите по здравни грижи в големите университетски болници беше повишено на 750 лева. На места в някои по-малки болници обаче тези заплати остават непостижими.
Още през октомври миналата година медицинските сестри заплашиха с национална стачка, ако не получат адекватно финансиране, но проблемите им така и не намират решение. 
В протестна декларация, адресирана до председателя на здравната комисия в парламента, министър-председателя и министъра на здравеопазването се настоява за разработване на национална стратегия за развитие на здравните грижи до 2021 г. Другото искане е промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната. Специалистите по здравни грижи искат още заплащането да е диференцирано, съобразно придобитата квалификация. Настоява се и за ясна визия за кариерното развитие, със задължителното активно участие на държавата и работодателите. Петото искане е за приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където специалистите по здравни грижи полагат висококвалифициран труд на ръба на оцеляването. 
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.