Над 113 милиона евро ще получим от ЕС за рибарство и аквакултури

Одобрена е и последната оперативна програма за България

Размер на шрифта: a | a | a 16:38 17 ноември 2015
Автор: ДТ
Европейската комисия одобри и последната оперативна програма за България – тази за морския сектор, рибарството и аквакултурите, съобщиха от Брюксел вчера. Бюджетът й за периода 2014 -2020 е 113.5 млн. евро, от които 88 млн. евро идват от фондовете на ЕС. Финансирането ще допринесе за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието. То ще гарантира равновесието между риболовния капацитет и наличните възможности за риболов.
Основните цели на програмата са свързани с по-голяма конкурентоспособност на аквакултурите и преработвателния сектор, жизнеспособност на морския риболов и устойчиво развитие на традиционно зависимите от риболова региони.
Седем са основните приоритети на оперативната програма.
Близо една четвърт от бюджета (25.5 млн. евро) е за устойчивото развитие на рибарството и опазване на рибните и морските ресурси. Средствата ще бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, опазване и възстановяване на морското биоразнообразие, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците. Те могат да включват също окончателно прекратяване на риболовните дейности и инвестиции на борда на плавателните съдове за подобряване на селективността при риболовните приспособления.
Близо една трета от средствата (36.2 млн. евро) е за насърчаване на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури. Парите са предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултури и за подобряване на конкурентоспособността на сектора и неговата жизненост.
За по-висока заетост и териториално сближаване в рибарския сектор са предвидени 17.8 млн. лв. Бюджетът за насърчаване на предлагането на пазара и преработката е 12.7 млн. евро. Средствата ще бъдат влагани в проекти, осигуряващи по-добро препитание на риболовните общности, например чрез създаване на техни групи за местно развитие и за инициативи.
За изпълнението на общата политика в областта на рибарството са заделени 12.4 млн. евро, а за интегрираната морска политика – 3.3 млн. евро. Бюджетът на техническа помощ по програмата е 5.5 млн. евро.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.