МОН опитва да смекчи правилата за прием на първокласници

В училище вече ще се обяснява и що е то електронно управление

Размер на шрифта: a | a | a 17:14 16 август 2018
Автор: ДТ
Министерството на образованието предлага промени в своя наредба, с която смекчава правилата за прием на деца в І клас, съобщават от МОН. Както просветният министър Красимир Вълчев вече анонсира, целта е братя и сестри по-лесно да влизат в едно и също училище. За предстоящата учебна година първокласниците се приемаха според адреса си, а целта беше да влязат в най-близкото училище.
Това обаче доведе до много случаи, в които родители трябваше да запишат по-малките си деца в училище, различно от това, в което е по-голямото им дете. Това се получаваше, когато по-малкото дете е разпределено в друго училище заради адреса си.
Сега министерството предлага първокласниците да се приемат с предимство в училища, в които учат братята или сестрите им, стига те да не са по-големи от 12 години.
Въвежда се и възможност за намаляване на приема в І клас от страна на съответното регионално управление по образованието. Според предложените текстове директорите на училища, в които има повече места, отколкото деца с адрес в района, трябва да информира съответния директор на регионално управление за възможността за целодневна организация на обучението. Това става след консултация с финансиращия училището орган - в повечето случаи това е общината.
Информацията, която директорът дава, трябва да съдържа данни за материалната база и за това дали училището може да обучава децата по цял ден, а задължителните часове да са само сутрин. На базата на тази информация директорът на регионалното управление трябва да даде становище за предвидената бройка за прием на първокласници. Възможно е и да я намали, за да се осигури възможност за обучение на една смяна или за целодневна заетост.
Освен училищата трябва да си поставят и срок кога могат да въведат обучението само на една смяна. По план това трябваше да стане от учебната 2020 - 2021 г., но образователният министър обеща отсрочка, тъй като са нужни големи инвестиции в разширение на съществуващи и построяването на нови сгради.
В темите, които се разискват по време на часовете на класа в училище, се включва и тази за електронното управление, съобщават още от МОН. Целта е учениците да са запознати с принципите на работа на е-управлението и да могат да го използват.
Въвеждането на допълнителната тема е разписано в проект за промяна на наредбата, която касае гражданското, здравното и екологичното образование, което децата би трябвало да получават в часа на класа. Според наредбата, която в момента е в процес на обществено обсъждане, за запознаване с е-управлението и за медийна грамотност са предвидени минимум 10 часа по време на цялото средно образование.
Медийната грамотност и в момента е сред темите, които би трябвало да се разискват в часа на класа. Сред новите проблеми, с които трябва да се запознават децата, са явления като корупция, дискриминация и неравноправие. ДТ

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.