Медицинските грижи в градините и училищата - блокирани заради неприети наредби

Размер на шрифта: a | a | a 17:11 11 септември 2018
Автор: ДТ
Представители на сдружения, защитаващи правата на деца с хронични заболявания и увреждания внесоха жалба до здравния министър Кирил Ананиев заради това, че липса на промени в две наредби блокира дадената законова възможност в здравните кабинети в ясли, градини и училища да се извършва медицинско наблюдение на децата.
През 2016 година бяха приети промени в Закона за здравето, които позволяват здравните кабинети в училища, в детски градини, домове за деца и др. да се извършват дейности по наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.
Така например медицинските сестри могат да поставят инсулин на дете с диабет и т.н. За да се разпише реда, по който това ще става обаче, трябва да бъдат приети промени в две наредби на здравното министерство - за здравните кабинети в детските заведения и училищата и за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни.
“Вече повече от година и половина от влизането в сила на промените в Закона за здравето, представляваното от вас министерство не предприема каквито и да било действия по приемане на промени на двете наредби, касаещи детските ясли, градини и училища“, се казва в жалбата.
Освен това Община Варна съвместно с Варненското дружество на лекарите по детска ендокринология от 4 години работи по създаване на система за грижа за децата с диабет в детските и учебни заведения, като досега никой не е проявил интерес към натрупания опит и не го е използвал за създаването на по-благоприятни условия за децата с хронични заболявания в страната, посочват сдруженията.
“Поради всички тези факти и аргументи, считаме, че е недопустимо да продължава незаконосъобразното бездействие по отношение децата с хронични заболявания и следва в незабавен порядък да се приемат промени в цитираните по-горе две наредби, които да уредят реда, задълженията и отговорността на медицинския персонал в детските ясли, градини и училища по отношение децата с хронични заболявания“, се казва в жалбата.
Тя е подписана от организациите Сдружение “Асоциация Хипофиза”, “Сдружение За инсулинови помпи”, “Сдружение Докосни дъгата“, “Сдружение Спина бифида и хидроцефалия”, “Фондация Живот със синдром на Даун“, “Сдружение Диабет, предиабет и метаболитен синдром“. ДТ
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.