КНСБ не иска нарушители на трудовото законодателство да участват в обществените поръчки

Размер на шрифта: a | a | a 16:16 17 септември 2013
Фирми-нарушители на трудовото законодателство да не могат да участват в процедурите по обществените поръчки, призоваха от КНСБ вчера. Във връзка с внесения от Министерски съвет законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), КНСБ намира за необходими голяма част от предложените промени в ЗОП, в т.ч.: намаляване на необходимия документооборот за участие; улесняване достъпа на малки и средни фирми до обществените поръчки; ограничаване възлагането на поръчки без конкурс; недопускане до участие в процедурите на свързани фирми.
За синдиката са особено важни текстовете за недопускане до участие в търговете на фирми, имащи задължения по вноски за социалното осигуряване, както и на фирми, осъдени по смисъла на Наказателния кодекс за престъпления, свързани със здравословните и безопасни условия на труд или с трудовите права на гражданите (свързани с постъпване или принуда за напускане на работа поради народност, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална организация, в политическа партия и др.).
По наше мнение, въпреки заложените положителни промени, проектозаконът все още има значителни пропуски. За нас е крайно недостатъчно до търговете по ЗОП да не се допускат само фирми, които не са внасяли дължимите осигурителни вноски. Недопустимо е поръчки да се печелят от фирми, които не изплащат работни заплати и не спазват законови и договорени трудови стандарти. Това задължение трябва да съществува, както към участниците в процедурите, така и към подизпълнителите на обществената поръчка.
Категорично трябва да се отхвърли възможността за кандидатстване на офшорни фирми, какъвто запис не виждаме в проектозакона.
Не трябва да се допуска (освен в строго определени случаи) процедурите да се печелят с дъмпингови цени и съкратени срокове, а в последствие чрез анекси да се договарят условия, силно различаващи се от първоначалните и с много по-голяма полза за изпълнителя.
Ако не се влиза в противоречие с европейското законодателство, с предимство да се смята участието на български фирми и то пряко свързани с предмета на обществената поръчка, а не толкова фирми, които просто могат да я изпълнят – търговци, финансови дружества и др. БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.