Клисарова: Училищата ще получават средства за неотложни разходи

Размер на шрифта: a | a | a 16:17 31 юли 2013
Училищата ще получават между 25 000 лв. и 30 000 лв., като тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците.
Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по БНТ вчера. Министърът запозна зрителите с идеята на министерството да се въведе добавка за минимални разходи за училищата. "Училищата са около 2500 и мисля, че с окло 2,5 млн. лв. това може да се случи", отбеляза министър Клисарова.
Тя подчерта, че тези средства няма да са свързани с капиталовите разходи. "Искаме тези средства да ги дадем, за да направим училищата по - независими от броя ученици. По този начин ще може да подпомогнем и малките училища, което е изключително важно", обясни министърът. Клисарова уточни, че тези средства няма да могат да се харчат за заплати на учителите.
Министърът изтъкна, че делегираните бюджети остават, но ще бъдат оптимизирани с корекцията от външното оценяване. "Важно е да се въведат нови коефициенти и мотивация на учителите и на директорите", обясни Анелия Клисарова. Тя акцентира върху външното оценяване, което ще бъде един от показателите за това дали едно училище обучава добре своите ученици. Министърът подчерта, че качеството на обучението също има значение, а не само броят на учениците в едно училище. Тя представи и идеята да се въведе т. нар. принадена стойност от 4 до 7 клас.
По отношение на заплатите на учителите, министърът обърна внимание, че няма изработени строги правила за формиране на работната заплата и как тя е обвързана с качеството на преподаване. "Може да има един минимум, така че да има справедливост при разпределението на средствата", изтъкна министър Клисарова. Тя подчерта, че една от точките в програмата на правителството е връщането на достойнството на българския учител. "Трябва да мотивираме учителя да остане в училище, да учи децата, като повишаваме квалификацията му, създадем преференциални условия например за вземане на банкови заеми или специални стипендии", обясни министърът. Според Клисарова това ще мотивира и младите хора да кандидатстват педагогика и да се реализрат в учебния процес.
Министърът изтъкна и ролята на т. нар. училищни настоятелства, в които участват родителите и кметовете на общините. "Те ще имат роля като контрол върху функциите на директора. Директорът трябва да се съобрази с оценката, която му дава настоятелството, учителите, родителите и съответно общината, когато училището е общинско", обясни министърът.
Анелия Клисарова заяви, че засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означава, че няма да има контрол. Според нея частните училища и университети не би трябвало да се подпомагат на брой ученици, а могат да бъдат подпомагани чрез различни програми, чрез ученическите и студентските практики.
Според нея е необходимо да се въведе минимум по отношение на материално-техническата база, като се търсят възможности това да се реализира с помощта на европейско финансиране.
Министърът изрази надежда през следващата година да се отпуснат повече средства за образование и за наука. Тя отбеляза също така, че министерството полага усилия да отстои пред Брюксел необходимостта да има оперативна програма, която е насочена именно за сектора. Според нея шансовете да има такава програма вече са над 50%. БГНЕС

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.