Клиентите на ЕНЕРГО-ПРО се информират по електронен път за потреблението си

Битовите абонати могат да проследят движението на сметките си три години назад

Размер на шрифта: a | a | a 19:49 24 февруари 2016
ЕНЕРГО-ПРО продължава успешната практика да дава на своите клиенти разнообразни удобни и достъпни начини да се информират относно всичко необходимо за своето потребление на електроенергия. На началната страница в Интернет портала си компанията предлага функцията „Проверка на сметка“, данните за която се обновяват в края на всеки работен ден. При излизането на задължения в системата се посочва и крайният срок за тяхното покриване. Интернет сайтът на ЕНЕРГО-ПРО регистрира изключително висока посещаемост, като за период от една година са отчетени над 24 000 000 разглеждания, от които около 20 милиона са били конкретно на страницата за проверка на сметка.  Компанията разработи също и „Информационен портал за битови клиенти“. Порталът е достъпен от началната страница на ЕНЕРГО-ПРО. Той дава възможността нестопанските потребители на електроенергия да проверяват какъв е бил размерът на месечната им сметка за период от три години назад. Нагледна графика отразява промените в потреблението по отчетни периоди както по дневна, така и по нощна тарифа. На интернет адреса на портала по клиентски номер и при въвеждането на номер на фактура от последната една година, всеки, който желае, може да анализира и сравнява данните за своята консумация на електроенергия през различните месеци на този тригодишен период. На сайта на ЕНЕРГО-ПРО ежедневно се актуализира и информацията за евентуални планови прекъсвания и смущения в електрозахранването поради обслужване, профилактика и ремонт на съоръженията от електроразпределителната мрежа. Периодично се публикуват графици за отчет, както и индивидуални графици за плащания на битовите и стопанските клиенти на дружеството.
Други канали за информация, които компанията е осигурила, са Центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО, телефон 0700 1 61 61 и имейл адресите. Преди дни ЕНЕРГО-ПРО създаде първия специализиран Телефонен център, който предоставя информация за свободния пазар на електроенергия. На телефонен номер *6161 стотици частни и общински предприятия и граждани вече получиха отговор на своите въпроси, свързани с възможностите за закупуване на електрическа енергия на пазара по свободно договорени цени.  Специално създадената телефонна линия *6161 разполага с автоматично меню, от което може да се получи обща информация за свободния пазар. Също така клиентите могат да чуят и конкретна информация за продуктите, които компанията с 10-годишна лицензия за търговия с електрическа енергия ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги предлага - ЕНЕРГО-ПРО СТАНДАРТ и ЕНЕРГО-ПРО СТАНДАРТ МАКС, предназначени за стопански и битови потребители, ЕНЕРГО-ПРО ДИСКАУНТ НАЙТ, подходящ за клиенти с изявено нощно потребление и специализираните продукти за собствени нужди на соларни и вятърни централи - ЕНЕРГО-ПРО СТАНДАРТ СОЛАР и ЕНЕРГО-ПРО СТАНДАРТ УИНД. За допълнителни разяснения относно процеса за излизане на свободния пазар на електроенергия и сключване на договор с компанията, операторите в специализирания Кол център са на разположение. В рамките на действащото законодателство сключване на договор на свободния пазар е привлекателно за потребителите от бизнеса, държавните и общински учреждения, и промишлените предприятия. В момента завършва периодът на обществено обсъждане на предложените от електроразпределителните дружества стандартизирани товарови профили, които ще улеснят закупуването на енергия на свободния пазар за голяма част от битовите потребители. Очаква се общественото обсъждане на стандартизираните товарови профили за свободен пазар да завърши до началото на месец март 2016 г. и съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия да започне тяхното прилагане. Както и досега, по всички въпроси относно регулирания пазар на електроенергия, клиентите на ЕНЕРГО-ПРО могат да се свързват със сътрудниците за обслужване на клиенти на телефон 0700 1 6161.
ЕНЕРГО-ПРО създаде специализирания телефонен център за свободния пазар с отделна линия *6161, за да могат всички клиенти да получат изчерпателна консултация по целия спектър въпроси относно тяхното участие на либерализирания пазар на електрическа енергия. След като разработи първия в България портал за сключване на договор за доставка на електроенергия на свободния пазар през Интернет www.kupitok.bg и създаде специализирания Кол център, ЕНЕРГО-ПРО ще продължи да разширява възможностите за информиран избор на настоящи и бъдещи клиенти на компанията.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.