Цветлин Йовчев

Йовчев: Имаме проблем с хората, идващи от Северна Африка

Размер на шрифта: a | a | a 16:37 04 ноември 2013
Ще увеличим над 3 пъти броя на хората, които месечно се извеждат принудително от страната и над 3 пъти ще намалим броя на лицата, които незаконно влизат в страната. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев вчера.
Министър Йовчев представи Плана за овладяване на кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на Република България, който трябва да бъде реализиран в рамките на 6 месеца.
Ще се увеличат граничните патрули по българо-турската граница. Още 1400 души и още 60 автомобила с висока проходимост ще бъдат изпратени за охрана на границата. Целта е да се ограничи възможността нелегалните мигранти да бъдат спирани да преминават границата. Няма държава в света, която да е успяла да гарантира на 100% спиране на преминаването, но силно ще ограничим навлизането на нелегални мигранти на наша територия, подчерта Йовчев. Ще усилим наблюдението и на морската граница с Турция, тъй като е възможно и там да има миграционен натиск, съобщи той.
Министър Йовчев съобщи, че в районите в София, в които има настанени лица, търсещи закрила, всеки ден ще има специализирана полицейска операция. Това ще важи и за всички райони в страната, в които има концентрация на бежанци. Спрямо лицата, които не са с редовни документи ще се взимат мерки за принудителното им извеждане от страната и отвеждането им в страната, от която идват. На територията на страната има много хора само заради това, че търсят закрила са настанени на външни адреси, обясни Йовчев. Той уточни, че няма правно основание България да връща в Сирия сирийски граждани. Те имат основание да търсят закрила на наша територия, тях не може да ги експулсираме, но може да искаме споразумение за реадмисия между ЕС и Турция, заяви вътрешният министър.
Цветлин Йовчев обясни, че полицията е наясно кой е нападателят на 20-годишната Виктория. Знаем кой е извършителят и се надявам в най-скоро време да успеем да го задържим, заяви вътрешният министър. Нападателят на Виктория още през декември 2012 година е поискал закрила, но все още няма решение дали той ще получи статут на бежанец или не.
Не им се получава на тези, които се опитват да се представят за сирийци. Нямаме съществено покачване на престъпленията, извършени от бежанци - напротив, основно имаме проблем с хора, идващи от Северна Африка, коментира Цветлин Йовчев.
Към момента не се предвижда финансиране за доброволно връщане по местата за произход. На търсещите закрила ще се обясни, че не могат да отидат във всяка една страна от ЕС, ще има се обясни, че страната не може да осигури луксозни условия на живот, ще се опитаме да ги убедим, че най-добрият начин е да търсят възможности за реализация, откъдето са дошли, обясни Йовчев. Нелегалните мигранти в момента са 8763, над 5199 са настанени в местата за настаняване, а 3564 са настанени на външни адреси, а 692 се намират в арестите на "Гранична полиция".
Вътрешният министър обясни, че в Телиш текат проучвания дали може там да се изгради място за настаняване от закрит тип. "Идеята за Телиш е там да се изгради място за настаняване от закрит тип и нито един от настанените там няма да го напуска, ще се предприемат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на хората там", уточни Йовчев и призна, че вероятно и той самият ще отиде да обясни на населението какво се предвижда.
Няма да намерим място на територията на България, което да има характеристики за изграждане на място за наставане на лица, търсещи закрила и това да срещне подкрепата на живеещите там. Ние трябва да изберем подходящо място и да гарантираме сигурността на хората и точно това ще направим, заяви Йовчев. Ако допуснем ксенофобия - раната, която ще се отвори в българското общество, ще е много голяма и няма да може да зарасне с години, коментира вчера той. Йовчев съобщи, че ще се работи и за приемането на законодателни промени, с които да се създадат центрове от закрит тип, в които да се настаняват бежанци.
Ще работи и за разширяване на капацитета на Държавната агенция за бежанците. Целта ни е да постигнем нива, при които агенцията се произнася на ден за статута на 150 души, обясни Йовчев. Друга цел, която трябва да се постигне с реализиране на мерките от плана е самоиздържане на бежанците. Ще се работи и за решаването на проблема с регулярното получаване на храна.
Министър Йовчев съобщи, че мерките от плана ще се финансират, както със средства на институциите, които ще ги изпълняват, така и със средства от централния бюджет и пари, идващи от външни източници. Страната ни вероятно ще получи 5,6 милиона евро от фонда за подпомагане на хора, търсещи убежище, търси се и подпомагане от страни-членки на ЕС и страни извън ЕС. Предстои външният министър Кристиан Вигенин да се срещне с посланици на страни, от които страната ни ще търси помощ за справяне с бежанската криза.
В следващите дни ще се опитаме да активизираме активен диалог с Народното събрание за формиране на обща позиция по редица проблеми. Трябва единна общонационална позиция, в която да се обединим по начина, по който се отнасяме към тези хора, каза още Цветлин Йовчев. БГНЕС
 

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.