Извършват дезинфекция по границите заради чумата по свинете

Размер на шрифта: a | a | a 18:38 23 юли 2018
Автор: ДТ
Докато България има сериозни проблеми с чумата по овце и кози, то съседните Румъния и Гърция се борят с африканска чума по свинете.
Властите обявиха засилен санитарен контрол на българо-румънската граница и въведена пълна забрана за внос на свинско месо, включително за лична консумация. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на чумата. До този момент няма регистрирани нарушения, съобщава БНР. Граничарите раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се съветват в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо.  България смята да изгради ограда от бодлива тел на сухопътната граница с Румъния, защото болестта може да бъде пренесена от дивите прасета.Ловците са призовани да започнат обстрел на дивите прасета.
Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, припомнят от правителствената пресслужба. За високосмътроносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях, което обаче ще засегне тежко бранша за години наред. 
Множество превантивни мерки предприема държавата за недопускане на заболяването, сподели областният управител на Добрич Красимир Кирилов. Той увери, че на граничните пунктове с Румъния има монтирани електронни пастири и информационни табели от двете страни, полиция извършва оглед на личния багаж на преминаващите през контролно-пропускателните пунктове. Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса на АЧС.  Това заболяване не е опасно за човека, но може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек.  От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния.  
Сред разпоредените превантивни мерки е стартиралото изграждане на съоръжение за възпрепятстване преминаването на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата ще бъде с дължина 133 000 линейни метра.
От Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ информират, че 40 000  комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня са раздадени на стопанисващите дивеча в страната. С писмо на изпълнителния директор на ИАГ са изпратени указания за необходимите мерки, които трябва да се вземат от ловците при отстрел на дива свиня. Комплектът за взимане на проби съдържа вакутейнери за кръв, контейнери за органни проби, пликове, писмо. В писмото се описват датата и мястото на отстрела, възрастта, пол, килограми на дивата свиня. Пробите се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от БАБХ. Списъкът с лабораториите и техните адреси са изпратени с указанията, като е предвидено намаление на цената за изследване на месото от дива свиня. Тези изследвания за трихинелоза и АЧС са задължителни и отговорността е  на ловците. Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби.  
Припомняме, че на територията на област Добрич ветеринарните лекари проведоха срещи с ловните дружинки, на които бяха разяснени симптомите на заболяването, както и как да се извършва вземането на проби и къде да се изхвърлят отпадъците при отстрел на диво животно, за да не се стига до разпространение на болестта. 
Превантивна мярка е и намаляване популацията на дивата свиня. Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите са утвърдени нови цени за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм 
Днес в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.  Апелът на областния управител е при установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба. 
В началото на юли правителството отпусна 4.5 милиона лева за предприемане на мерки за недопускане на заболяването в България.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.