Искат намаляне на пречките за изграждане на малки ВЕИ-мощности

Административни и законови промени ще позволят на домакинства и общини да увеличат енергийната си независимост

Размер на шрифта: a | a | a 20:50 21 август 2014
Необходими са административни и законови промени, които да  намалят бюрократичното бреме пред инсталирането на малки мощности от Възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Около това становище се обединиха енергийни експерти, които взеха участие във форума "Зелена енергия за моя дом, бизнес и община". Дискусията се проведе на борда на кораба на "Грийнпийс" – „Rainbow Warrior”, който е акостирал на пристанище Варна. На форума  бяха представени възможностите за използване на ВЕИ инсталации за домакинства и общини.  В обсъжданията участваха представители на общини, ВЕИ асоциации, неправителствени организации. Страната ни има огромен неизползван потенциал - слънце, вятър, биомаса, геотермална енергия. Но този потенциал все още не достъпен за хората. Развитието на ВЕИ-сектора в страната ни трябва да продължи в посока малки децентрализирани ВЕИ мощности (до 30 кВ), които да се въвеждат в домакинствата и общинските обекти, смятат участниците в дискусията. Децентрализираното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници е приложима и достъпна алтернатива, която ще позволи на малките консуматори на енергия (домакинства, ферми, общински сгради) да произвеждат чиста енергия и да увеличат енергийната си независимост.
Малките ВЕИ-мощности са и екологична алтернатива, ще дадат възможност за енергийна независимост на домакинствата, общините и бизнеса. Въглищата, които произвеждат повече от 40% от електроенергията в страната, са сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) и окиси. Отделените парникови газове при горенето на въглища (повече от 50% от всички парникови емисии в България) допринасят за изменението на климата и екстремните климатични явления. Въгледобивната индустрия замърсява и водите с тежки метали.  Всичко това се отразява неизменно върху здравето на хората и води до редица заболявания, поясняват от „Грийнпийс България”. Според природозащитниците държавната политика в сектора на енергетиката развитието на възобновяемите енергийни източници.
От Грийнпийс настояват за въвеждане на уведомителен, вместо съществуващия в момента разрешителен режим за изграждане на ВЕИ с малък капацитет. Трябва да се даде възможност на физически и юридически лица да продават на електроразпределителните предприятия излишъка от произведената за лични цели ел. енергия. Нужна е и цялостна национална насърчителна програма за повишаване на енергийната ефективност и изграждане на малки ВЕИ за битови и обществени нужди. В тази програма трябва да залегнат смислени финансови инструменти, от които да се възползват гражданите и бизнеса.
Изграждането на малки ВЕИ ще е с минимални разходи за присъединяване и нулеви разноски за развитие на електропреносната мрежа. Домакинствата ще бъдат стимулирани да инвестират в тези мощности, защото това в дългосрочен план ще им осигури икономии на средства от ел. енергия, възможност за допълнителен доходи и повишаване на жизнения стандарт.  Приходите от продажбата на ел. енергия ще се задържат в България и това ще увеличи положителния икономически ефект. Това са само част от предимствата от въвеждането в експлоатация на малките ВЕИ-мощности, посочват от Грийнпийс.  България има потенциала да намали своята зависимист от изкопаемите горива като едновременно с това подобри качеството на въздуха и водата – системно замърсявани от въглищната индустрия и работата на ТЕЦ, убедени са от „Грийнпийс”. Това ще доведе и до увеличаване на енергийната сигурност и независимост на страната.

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.