Според ЕНЕРГО-ПРО

Януарските сметки за ток паднали с 20 процента спрямо миналогодишните

Кампания “В услуга на клиента” стартира “ЕНЕРГО-ПРО”

Размер на шрифта: a | a | a 20:36 23 януари 2014
Кампания “В услуга на клиента” стартира ЕНЕРГО-ПРО по повод Световния ден на потребителя. Кампанията ще започне в началото на февруари. С поредица от прояви и инициативи ЕНЕРГО-ПРО ще направи по-прозрачно обслужването на клиентите и ще повиши информираността на потребителите по въпроси, свързани с потреблението на електроенергия. Енергоразпределителното дружество ще създаде мобилен изнесен офис, който ще работи по график в малките населени места, в които няма постоянни центрове за обслужване на клиенти. В мобилната приемна служители на ЕНЕРГО-ПРО ще приемат документи и ще консултират клиентите. Специалистите на енергоразпределителното дружество ще пътуват в различни населени места на територията на Североизточна България, като целта е да бъде покрит възможно най-голям район и респективно обслужени повече клиенти. Компанията предвижда да реализира инициативата в тясно сътрудничество с местните власти, като графикът за дните и мястото на обслужване ще бъдат предварително обявени за всяко отделно населено място. “Енергиен консултант” е другата нова услуга, която ЕНЕРГО-ПРО ще предложи на потребителите. Тя ще бъде предлагана в центровете за обслужване на клиенти. Всеки битов абонат ще има възможност да получи индивидуална консултация за подобряване на енергийната ефективност на своето домакинство, а обучени специалисти ще са на разположение да отговорят на въпроси на клиентите, свързани с цената на електроенергията и методите за нейното формиране, както и на всякакви въпроси, касаещи енергийното законодателство в България. Приемен ден на ръководството на компанията е другата новост . Ще бъдат организирани срещи с клиенти по график в различни градове на Североизточна България. В тях ще участват управителят на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев и Мария Димитрова – директор “Обслужване на клиенти”. Приемният ден ще даде възможност за директен контакт с ръководството на компанията и обсъждане с клиентите на конкретни казуси, по които те могат да получат съдействие.
Трите поредни намаления в цената на електроенергията от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през изминалата 2013 г. поставиха компанията в изключително трудно положение. Това рефлектира върху финансовото й състояние и всички нейни дейности. С ценовите решения на ДКЕВР през 2013 г. се намалиха приходите на ЕНЕРГО-ПРО и се ограничиха възможностите за инвестиции в подобряване качеството на услугата. Ако разходите за оперативни дейности и инвестиции бяха обезпечени финансово в пълен размер, то нашата компания щеше да има необходимия свободен паричен ресурс за реализиране на инвестиционните си планове, обясни пред журналисти вчера Стефан Абаджиев. През годините нашата компания не е спирала да инвестира в мрежата, но инвестициите са постоянен процес и ако той бъде ограничен, в близко бъдеще това ще се отрази на качеството на доставяната електроенергия. Не трябва да се забравя, че става дума за над 42 000 км. електропроводи в Североизточна България, които захранват хиляди населени места, допълни управителят на ЕНЕРГО-ПРО.
Средната сметка, платена от битовите потребители на ЕНЕРГО-ПРО за декември 2013 г., която се заплаща през януари  е 36,57 лв., с 6,4 процента по-ниска в сравнение с последния месец на 2012 г. Средната стойност на фактурираните през януари сметки е малко над 48 лв., което е с 23 % по-малко от стойностите преди година, които са се движили около 63 лв. средно. Високите сметки за ток през януари и февруари предизвикаха масово недоволство и протести в цялата страна.
По-ниските сметки се дължат на три основни фактора. Един от тях е значителната разлика в среднодневните температури за двата периода  на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО – с цели 4 градуса по-топъл е януари 2014 г. Втората причина е поевтиняването на тока.  Допълнителен ефект оказва и фактът, че сметката за януари 2013 година е включвала по-голям брой дни в сравнение с тази от  януари 2014 г., обясняват от ЕНЕРГО-ПРО.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.