Фермери недоволстват заради тавана за евросубисдиите

Размер на шрифта: a | a | a 20:55 27 юли 2014
Недоволството си от намерението на земеделското министерство да въведе таван от 300 хиляди евро за годишния размер, който може да получават фермерите под формата на директни плащания за обработваема площ изразиха вчера от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Според организацията първият проект за концепция за директните плащания в новата Обща селскостопанска политика за прогресивно намаляване на субсидиите е бил по-балансиран за всички категории фермери, отколкото налагането на таван над 300 хил. евро. Асоциацията допълва, че тя не е участвала в работната група за обсъждане на новите директни плащания. АЗПБ подкрепя първоначалния вариант за прогресивно намаление на субсидиите, който предвиждаше сумите между 150 хил. евро и 300 хил. евро да се намалят с 5%, а над 300 000  евро – с 10 на сто, като преди редукцията да се приспаднат разходите за заплати, социални осигуровки и данъци. Този вариант е изчислен в детайли от експертите на земеделското министерствои осигурява справедливо и обективно намаление на субсидиите по отношение на дребните, средните и едрите фермери, посочва организацията. Въвеждането на таван не означава, че освободените средства ще се разпределят за директно подпомагане на уязвимите сектори, каквато заблуда цари сред техни представители, тъй като според еврорегламента тази сума се прехвърля в Програмата за развитие на селските райони, посочва асоциацията. Страната ни не бива да спъва възможността на големите зърнопроизводители да продължат да се развиват. От една страна те са в конкуренция с колегите си от ЕС, а от друга от тях се очаква да разнообразят производствата си, като инвестират в животновъдство и преработка – като създадат маслобойни, мелници, фуражни заводи и др. и така да генерират принадена стойност. Пълното лишаване от субсидии на фермерите, достигнали тавана от 300 хил. евро, е възможно да демотивира едрия агробизнес и той да откаже да обработва част от площите, пише в съобщението на АЗПБ. Недоумение буди позицията на биопроизводителите и представителите на семейните ферми, които в декларация защитиха абсурдната за техните членове идея да бъде премахната схема за подпомагане на дребните производители в директните плащания. Странно е поведението на Националната асоциация на зърнопроизводители, която подкрепя искането за таван в ущърб на членовете си, а седмица преди това настояваше за прехвърляне на 25% от Програмата за развитие на селските райони към директните плащания.
От министерството на земеделието и храните поясниха, че промените, които се въвеждат от 2015 г. ще засегнат между 35 и 78 едри земеделски производители. Няма как от новата схема да се изключат големите стопани, отглеждащи животни, защото това противоречи на европейското законодателство, поставяйки в неравностойно положение част от фермерите. Редукцията на подпомагането се отнася само към финансирането по Схемите за единно плащане на площ и не се отразява на субсидиите по другите схеми за директна подкрепа, включително на обвързаните с производството плащания. При избаротването на концепцията в земеделското министерство са се съобразили с искането на фермерите спестените средства от прилагането на намаление и таван на плащанията да се прехвърлят към Програмата за развитие на селските райони. В съответствие с приоритетите на МЗХ средствата ще се насочат към мерки за финансиране на отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури и тематичната подпрограма за малки земеделски стопанства. Министерството на земеделието и храните поддържа становището, че схемата за дребни земеделски стопани трябва да бъде приложена от 2015 г. Чрез нея се цели повишаване конкурентоспособността на малките стопанства и осигуряване на допълнителни доходи за дребните земеделски производители.
Обвързаното с производството подпомагане е отделен ресурс от пакета на директните плащания, който ще използваме за насърчаване на чувствителни сектори в земеделието. До 2013 г. новите страни членки в ЕС, включително и България имаха възможността да прилагат до 3,5% от средствата за директни плащания за обвързана с производството подкрепа. През настоящата година страната ни договори увеличаването на средствата до 6,5% или 103 млн. лв. През 2015 г. обвързаното с производството подпомагане ще бъде в размер на 13%, плюс 2% за производството на протеинови култури. Приоритетите на правителството в земеделието са ясно дефинирани и двойно увеличените средства в размер на 205 млн. лв. ще бъдат разпределени в подкрепа на  уязвимите, недофинансирани и чувствителни сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, заявяват от земеделското ведомство. За първи път МЗХ ще подпомага животновъдните стопанства не само в определени райони със специфични трудности, а на територията на цялата страна. По този начин подкрепата се разширява и се очаква да бъдат допълнително подпомогнати още около 40 000 крави и 100 000 овце и кози. По отношение на плодовете и зеленчуците ще бъде значително разширен списъкът на подпомаганите култури. Така по-голям брой производители от сектора ще получат финансиране по схемите за обвързана с производството подкрепа.
В срок до 1 август България трябва да представи в Европейската комисия окончателните си решения за прилагане на директните плащания в периода 2015-2020 г.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.