Еврокомисията ни даде "зелена светлина" за високоскоростния интернет

Размер на шрифта: a | a | a 17:01 11 декември 2013
Автор: /БГНЕС
Европейската комисия даде "зелена светлина" на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение. Това съобщиха от изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС ), която е директен бенефициент по проекта, получи нотификация от Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК, че проектът отговаря на изискванията за допустимост на държавна помощ и не изкривява свободния пазар.
"Благодарение на усилията, положени от екипа за управление на проекта, ИА ЕСМИС получи официалното уведомление от ЕК за по-малко от десет месеца", заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Симонски. Той е и ръководител на проекта. В процеса на нотификация, въпросите, които получавахме от Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК бяха свързани с предоставяне на допълнителна уточняваща информация, допълни още той. Според Симонски, оттук нататък основната роля при изпълнението на проекта е на бизнеса.
Основната цел на проекта е развитие на електронното управление и предлагане на широколентови услуги от следващо поколение за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната. Високоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще бъде изграден в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина на мрежата около 860 км. Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв. км. или 7 на сто от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8 на сто от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4 на сто от населението на България. Общата стойност на проекта е в размер на 39 123 029 лв., финансира се по Оперативна програма "Регионално развитие".
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.