"Енерго-Про" съди България заради цената на тока

Размер на шрифта: a | a | a 19:22 08 юни 2015
Чешката енергийна компания "Енерго-Про", която доставя ток на Североизточна България, е завела арбитражен иск срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID). Жалбата е заведена на 26 май 2015 г., става ясно от сайта на организацията, но все още не е конституиран състав, който да я разгледа.
Искът по стартираната от ЕНЕРГО-ПРО през юли 2013 година арбитражна процедура срещу България бе регистриран от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) на 26 май 2015 г. Повод за подаването на иска през 2013 г. бяха некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността.  
В резултат на ценовите решения  на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране от периода 2012 – 2014 година, в които тези разходи не бяха възстановени,  е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО в България, се казва в разпространена вчера позиция на електроразпределителното дружество.  От юли 2013 г. арбитражната процедура следваше развитието, определено от правилата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка за предварителни действия от страните. На 26 май 2015 г. искът на стойност 54 милиона  евро бе регистриран за разглеждане.
Това е второто дело срещу България, заведено от енергиен оператор. Австрийската компания ЕВН също съди държавата за незащитени нейни инвестиции.
Преди две години ЕНЕРГО-ПРО предложи на държавата доброволно да се разберат за формирането на цената на тока от 1 август 2013 г. и предупреди, че в противен случай ще заведе дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове, заради това, че България нарушава международното право, Европейската енергийна харта и договора си с Чехия за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Чешката компания посочи тогава, че преди да инициира арбитражна процедура е положила много безуспешни усилия да преговаря с правителството и енергийния регулатор по ценовия модел и до последно задържала претенциите си, очаквайки да се предприемат стъпки за финансово оздравяване на енергетиката. От разчетите обаче станало ясно, че комисията продължава да не покрива нужните за дейността на ЕРП-ата разходи и създава критични финансови дефицити в "Енерго-Про". Чешката компания отчита спад на печалбата й през 2014 г. с 12.13 на сто до 9.3 млн. лв. през 2014 г.
В изготвяните от новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране разчети за цената на тока за домакинството от 1 юли 2015 г. се предвижда най-голямо повишение да получи "Енерго-Про" – 3.64%. Планираното увеличение не се харесва на компаниите, според които все още има изкривяване в модела на ценообразуването на регулирания пазар. ДТ

реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.