ЕНЕРГО-ПРО разсрочи задълженията и на ВиК – Шумен

Размер на шрифта: a | a | a 17:30 24 септември 2013
Автор: ДТ
Споразумение за разсрочване на дълга за консумирана електроенергия на ВиК-Шумен бе подписано вчера от управителя на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев и областния управител на Шумен Венцислав Венков.
Ситуацията със задълженията на водното дружество бе обсъдена на среща, в която участва и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. ВиК-Шумен е вторият водоснабдителен оператор, чиито задължения към ЕНЕРГО-ПРО са разсрочени, след като преди месец бе отложено плащането и на дълга на ВиК – Добрич. Дългът на шуменското водно дружество към енергоразпределителната компания е над 1,1 млн. лева.
За нас проявената от Министъра на регионалното развитие ангажираност в решаването на въпроса с нарастващия дълг на ВиК Шумен е много важна и ни дава нужната увереност, че рискът, който поемаме със сключването на споразумение за разсрочване е обоснован и премерен. Затова взехме решение да приемем предложения план за разсрочване на дълга, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО. Задълженията са разсрочени за 10 месеца, което е компромис с утвърдената практика на електроразпределителната компания да не  разсрочва дългове със значителен размер за период по-голям от шест месеца. Успоредно с просрочените задължения водоснабдителната компания ще трябва да заплаща и текущите си сметки за консумирана електроенергия и в рамките на договорения срок при спазване на условията на плана за разсрочване ще има възможност да погаси напълно всички закъснели плащания към ЕНЕРГО-ПРО.
С разсрочването на задължението на голям длъжник като ВиК Шумен, финансовият поток в ЕНЕРГО-ПРО се нарушава. Формира се финансов дефицит, който ЕНЕРГО-ПРО Продажби трябва да попълни, за да не забавя плащанията към НЕК и производителите на електроенергия, посочват от ЕНЕРГО-ПРО.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.