ЕНЕРГО-ПРО оспорва доклада на ДКЕВР

Размер на шрифта: a | a | a 22:06 15 май 2014
В доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се съдържат констатации, които ЕНЕРГО-ПРО не може да приеме, заявяват от енергоразпределетителното дружество. Одитът обхваща периода 2008-2013 г. През този период дружеството се намираше под постоянния контрол на всички държавни институции, натоварени с функции в енергетиката и бе обект на проверки от страна на ДКЕВР. Докладът съдържа твърдения за дейности, които са предприемани съобразно поредица последователни регулаторни решения през последните години. От ЕНЕРГО-ПРО внасят разяснения по няколко основни твърдения, които създават погрешни впечатления в публичното пространство. В доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева.  Трябва категорично да подчертаем, че тези средства нямат нищо общо с приходите на компанията.  Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са пари, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на ел. енергия в Североизточна България. Въпросните средства, необходими за дейността на компанията, не са били предвидени в ценовите решения на ДКЕВР. Поради факта, че Комисията системно недофинансираше оперативната дейност на компанията, се налагаше да се пренасочват пари от други направления,  включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители. В числото на недофинансираните оперативни разходи се включват необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др.
В изнесената информация прави впечатление още едно твърдение – че на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО,  са  извършени проверки на качеството на доставяната електроенергия, при които е установено, че тя не отговаря на показателите за качество. Реалните факти сочат, че извършените по време на одита проверки не са представителна извадка, тъй като не са направени на случаен признак. На практика са извършени 7 проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които Регулаторът постоянно съкращава през последните години.
По отношение на констатацията, че дружеството не е изпълнило заложената инвестиционна програма, трябва да поясним, че за 2013 г. ДКЕВР не е признала нито един лев за инвестиции, така че няма как ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД да не е изпълнило инвестиционната си програма, призната от Комисията. Признатите от ДКЕВР разходи за амортизации са по- ниски дори от отчетените през 2007 г., които е трябвало да бъдат признати в пълен размер. ДКЕВР не е признала и пълния размер на оперативните разходи за 2007 г., определяща за финансовите показатели за следващите 5 години. Това прави невъзможно дружеството да финансира пълния размер на инвестициите, защото необходимият финансов ресурс е отивал за покриване на непризнати оперативни разходи само до нивото им за  2007 г., към които трябва да се прибавят непризнатите разходи за амортизации за същия период.
Учудвадващо е, че в доклада на ДКЕВР е посочена цифрата 190,444 млн. лв неизпълнени инвестиции . Те са изчислени на базата на заявените намерения в ценовите заявления на дружеството, които обаче не са признатите, утвърдени и калкулирани от ДКЕВР в цените инвестиции. От заявените  521, 182 млн. лв от ЕНЕРГО-ПРО, Комисията е признала 388, 775 млн. лв, което е със 132, 407 млн. лв по-малко.
Фактите безспорно доказват, че въпреки недостатъчния обем признати от ДКЕВР разходи за инвестиции, през годините след приватизацията на дружествата, броят на непланираните прекъсвания (авариите) и тяхната продължителност са намалели многокократно.   ЕНЕРГО-ПРО винаги е осъществявало своята дейност, съблюдавайки българското законодателство. Във всички свои действия компанията се стреми да работи ефективно и в интерес на своите клиенти.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.