Експерт: В страната продължава да има огнища птичи грип

Размер на шрифта: a | a | a 17:53 13 юни 2018
Автор: ДТ
„В България продължава да има огнища на инфлуенца по птиците -  едното е огнището във ферма за патици в  село Стефаново в Добричка област от 25 май т.г., има съмнения  за друг голям птицевъден комплекс, пак в района, има наличие на антитела в различен брой  ферми в страната” - алармира проф. Георги Георгиев от Центъра за оценка на риска към Мнистерството на земеделието.”Когато е открито първото огнище на Инфлеунца  в село Стефаново  през октомври миналата година, в Италия има две огнища, но няма във Франция и Унгария, където по-рано е имало” – обяснява професорът Карантината около фермата  в село Стефаново и още 10 села в Добричка община – Богдан, Бранище, Дончево, Опанец, Пчелино, Плачи дол, Поп Григорово, Славеево, Соколово и Стожер, продължава до 26 юни – каза Георгиев.
„Тази година ще се развие един нов клъстер в Северна Европа от вируса Н5N6, който е новата заплаха за следващата година. Той ще дойде през есента с мигриращите птици”, прогозира проф. Георгиев.
Той взе участие в извънредното заседание на Общинския съвет на община Добричка. То беше свикано по настояване на общински съветници от БСП по повод втория случай на зараза във фермата за патици в село Стефаново от 25 май  т.г., при което бяха унищожени над 57 000 птици, включително и новоизлюпени. Първият случай беше от средата на октомври миналата година.  В искането, което е подкрепено и от независимия съветник Генади Ганчев, се настоява експерти да направят разяснения за разпространението и влиянието на птичия грип върху хората и животните, както и какви мерки трябва да вземат кметствата. 
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.