Два пъти по-малко са предвидените пари за инфраструктура през 2015 година

Новата програма "Региони в растеж" тръгва през март

Размер на шрифта: a | a | a 20:28 08 декември 2014
Двойно по-малко публични инвестиции в инфраструктурата ще има през 2015 г. Министерството на регионалното развитие планира да вложи около 2 млрд. лв., стана ясно вчера. За сравнение през последните пет години държавата инвестираше между 4 и 5 млрд. лв. в инфраструктурата.
Завършване на 120 км от магистралите "Струма", "Марица" и "Хемус" и ремонт на 300 км републикански пътища са основните обекти.
Възраждане на западналите региони, водната реформа и безопасното движение на пътищата са топ приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през следващите четири години.
За да оправдае обществените очаквания ведомството вече е внесло проекти за над 3 млрд. евро в Европейската комисия за финансиране по новия инвестиционен план "Юнкер". Безспорният номер едно, за който вече дори има заявен интерес от банки, е санирането на жилищните сгради. Проектът е за 500 млн. евро, като тенденцията е дългосрочно да бъдат налети още 500 млн. евроа. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие вече са заявили желание да го финансират. За целта предстои създаване на Националната програма "Енергийна ефективност".  
Пакет за инвестиции във водния сектор е изработен съвместно с Министерството на околната среда и водите. По него е включено решаването на проблема с водоснабдяването и канализацията в 40 общини. Сред тях се очаква да бъде и Добрич.
Първите схеми по новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 се очаква да бъдат отворени през март. Програмата е с бюджет от 1.54 млрд. евро и е единственият свеж ресурс за градски инвестиции в годината на местните избори – 2015 г.
В момента се работи по спасяването на 100 млн. евро от старата Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) 2007-2013 г. и окончателното отблокиране на средствата по двете спрени от Брюксел оси – за градско възстановяване и туризъм
Насърчаването на инвестициите също е сред важните задачи на министерството. За целта се предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които ще целят облекчаване на процедурите. дт
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.