Дават 3,5 млн. лева на общините за разработване на минерални извори

Размер на шрифта: a | a | a 19:03 25 октомври 2016
Автор: ДТ
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) открива пилотна схема с бюджет 3,5 млн. лв., насочена към общините за разработване на минералните извори на тяхна територия. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове. Програмата ще се администрира от Националния доверителен екофонд, който от 1 ноември до 16 декември т.г. ще приема проектните предложения на местните власти и ще извършва предварителен преглед. Най-важни критерии за подбора са наличието на готови предпроектни проучвания, технически проекти, както и бизнес план, доказващ икономическата целесъобразност. Програмата е с характер на финансов инструмент и ще се реализира през 2017 г. Със средствата ще се осигуряват безвъзмездно до 50 процента от проектите на общините, като за останалата половина от стойността им местните власти ще трябва да използват собствени средства или кредитен ресурс. Освен безвъзмездното финансиране, ще има възможност да се покрият и лихвите по взетите кредити от общините, съобщават от МОСВ. По програмата ще се подпомага подмяна, изграждане или разширяване на инфраструктурата за пренос или подаване на минералните води до ползватели, резервоари, топлообменници, оборудване за експлоатация и водовземане и др. 
Българските минералните води имат ценни качества - температура между 20 и 102 градуса, изключителна чистота заради дълбочинния произход и разнообразен минерален състав. Това дава възможност да се използват за питейни цели, за балнеология, за развитие на туризъм и спа центрове, за отопление на сгради, за оранжерийно производство, както и за развитие на спортни дейности. Пилотната схема за подпомагане на общините е разработена след извършен анализ от началото на тази година. За целта са изпратени запитвания до 111 общини, които са посочили състоянието на инфраструктурните си съоръжения и нуждите от тяхното подобряване. Изграждането и реконструкцията на съоръженията ще даде възможност за захранване на повече ползватели, за привличането на бизнеса и осигуряване на работни места, както и за намаляване на общинските разходи за отопление.
Находищата на минерални води у нас, изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища - общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворява по-малко от 20 процента от ресурсана минералните води у нас, като потенциалът е 3800 литра в секунда.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.