Държавата дискриминира осиновителите на деца над 5-годишна възраст

Размер на шрифта: a | a | a 19:29 05 август 2018
Автор: ДТ
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) обяви, че държавата се отнася дискриминационно към осиновителите на деца на възраст над 5 години. Причината е, че Кодексът на труда и Кодексът за социално осигуряване дават право на еднократен едногодишен платен отпуск и парично обезщетение за осиновители на деца на възраст под пет години. Подобно право не се предвижда за осиновителите на по-големи деца. Комисията се позовава на практиката на Съда на ЕС, според която дискриминация е налице при прилагането на различни правила към сходни положения или при прилагането на едно и също правило към различни положения.
"Закрилата на децата, без оглед на това дали са осиновени или рождени, следва да бъде висша цел във всяко демократично и модерно общество. При осиновяването на дете един осиновител встъпва в две фундаментални за обществото функции. От една страна той се превръща в родител, а от друга създава условия за подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото – изоставените деца. С оглед на това съставът намира, че осиновителите и осиновените следва да се ползват с максимална обществена подкрепа, тъй като това кореспондира с фундаменталните нужди на обществото и с духа на Конституцията", се казва в решението на институцията. В него се допълва, че осиновителите на деца над 5-годишна възраст няма да отделят "по-малко време, енергия, любов и отдаденост за това дете, отколкото осиновител на дете под 5-годишна възраст".
"Детето в по-зряла възраст може да се каже, че ще има нужда от дори по-голяма подкрепа заради по-дългото време, прекарано извън функционално семейство. Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в образователната система, но не може да се подмине обстоятелството, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, ако бъде "механично" въведено в системата на образованието, без да се осигури възможност на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни отношения с него, това би поставило детето в условията на повишен стрес", се казва в решението.
Комисията издава препоръка към Министерския съвет да премахне тази дискриминация. Правителството и социалното министерство обаче атакуват решението пред съда.
Министерският съвет твърди, че няма дискриминация, защото децата под петгодишна възраст имат нужда от "непосредствено и лично общуване с осиновителите", за да се адаптират успешно. За правителството петгодишните деца явно нямат нужда от тези неща. За тях се твърди, че на 5 години детето тръгва на предучилищна подготовка и не са в сравнимо положение.
Социалният министър посочва, че едно от условията, при които се ползват всички видове отпуски и обезщетения, свързани с отглеждането на децата, независимо дали те са рождени или осиновени, е децата да не посещават детско заведение.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.