Българите в чужбина ще получават свидетелство за съдимост по интернет

Размер на шрифта: a | a | a 20:20 16 юни 2014
Българските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерство на правосъдието, съобщават от ведомството.
Проектът за изменение и допълнение на Наредбата  за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, който е публикуван на сайта на Министерство на правосъдието и Портала за обществени консултации, предвижда заявлението за издаване на свидетелство, заедно с приложените към него документи, да бъдат сканирани от компетентно длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост /ЦБС/ в Министерство на правосъдието. Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство, като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартиен носител и ще се заверява от оправомощения в представителството служител. В момента процедурата по получаване на свидетелство за съдимост на българите в чужбина отнема повече от седмица. Целта е след приемане на предложените текстове това да става в рамките на 1 час. Освен това ще се спестят разходи за консумативи, хартия и за куриер при доставката.
Електронна справка за съдимост ще могат да получават и оправомощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Европейския съюз, след подаване на електронно заявление.
Получената електронна справка за съдимост, възпроизведена на хартиен носител и заверена от оправомощените служители, ще има доказателствена сила, предвиждат още измененията на наредбата.

реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.