България се изкачва до 30-то място в класация за околната среда

Страната ни показва най-лоши резултати по отношение на качеството и замърсяването на въздуха

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 25 януари 2018
Автор: ДТ
България се изкачва с три места нагоре до 30-та позиция в Environmental Performance Index (Индекс за представянето на околната среда) за 2018 г., изготвян съвместно от Yale University и Columbia University в сътрудничество със Световния икономически форум. Докладът се издава на всеки две години и оценява 180 страни по 24 индикатора. Страната ни събира общо 67,85 при максимални 100 точки, с което се нарежда на трето място в региона, обхващащ Източна Европа и Евразия. Преди нас в рамките на този показател са Словакия, следвана от Литва. В първото издание на индекса от 2006 г. страната ни е била на 50-то място.
В рамките на индекса съществуват и два подпоказателя, които измерват здравето на околната среда и жизнеността на екосистемата. По тези измерители България заема съответно 66-о и 24-о място в глобален мащаб.
Най-лоши резултати страната ни показва по отношение на качеството на въздуха, заради което се намираме на 89-то място в света, и на замърсяването на въздуха, по който показател сме на 74-та позиция. На водещите места по тези показатели са основно страни от Западна Европа и Латинска Америка. Сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна България единствено Кипър е след нас по отношение на замърсяването на въздуха.
Най-добре България се представя от гледна точка на биоразнообразието и хабитата (23-място в света), горите (34) и водните ресурси (35) в рамките на подиндекса за жизнеността на екосистемата. Страната ни излиза доста по-напред от повечето други страни членки на ЕС в Източна Европа. Добри са и показателите за чистотата на околната среда от тежки метали, където също сме на 35-та позиция на глобално равнище.
реклама
реклама
реклама
Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени... Държавното хранилище за ценни... Националното бюро за правна... Стартира проект свързан с... Екоминистерството осигурява... Над 5,2 млн. са чуждите туристи у... Запознаха над 1200 продължително... Изплащат над 8,5 милиона лева на... Хората от ВВС дават всичко от... Подготвят новата Национална... Ветеринари плашат с протест... Недостигат 250 огнеборци Отчитат ръст на оборотите по...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.