Агенцията по храните повишила ефективността си 150 пъти

Размер на шрифта: a | a | a 16:33 08 април 2014
Българската агенция по безопасност на храните повиши своята ефективност с близо над 150 пъти, обяви вчера директорът на БАБХ проф. д-р Пламен Моллов. Той припомни, че през изминалия месец са взети мерки, които са довели до добри резултати. Сред тях са създаването на център за анализ на риска, ротация на инспекторите, мобилни звена за проверка, както и скритите инспектори.
След извършените 354 проверки в обектите за търговия на едро през последния месец, са съставени 176 акта, като процентът на нарушенията клони към близо 50%. "Актовете са съставени за липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, отсъстващи записи в системите за контрол, както и нарушения в температурните режими за съхранение", подчерта проф. Моллов и сравни резултатите от последния месец с тези от изминалата година. Извършените проверки тогава са били 8499, като само за 0,3% от тях са приключили със съставянето на акт. Резултатите са постигнати с 6 мобилни екипа, като 24 души са свършили работата, която обикновено се върши от близо 50 души. Количеството на забранените храни също силно надвишава като процент забранените през изминалата година. Нашата цел не е да притискаме за извършването на определена дейност, а бизнесът да се дисциплинира и да спазва утвърдените правила", подчерта проф. Моллов и уточни, че при проверките е имало и случаи на нерегистрирани търговци.
Директорът на БАБХ обясни, че складовете с констатирани нарушения, основно са били за храни от животински произход. Основната причина опасните храни да не бъдат заловени в обектите за търговия на дребно е, че продуктите са малотрайни. Опасността, която поражда липсата на етикетиране и произход, е храните да бъдат препакетирани и пуснати в обектите за търговия на дребно.

На българския пазар няма храни, които съдържат ГМО

За един месец са забранени близо 100 тона храни, но не се ангажира с хипотеза "колко от тях сме изяли". Директорът на БАБХ увери, че няма сериозно основание за притеснение при храните по празниците. Той подчерта, че багрилата за боядисване на яйца се следят под изключително строг режим и сред тях няма фрапантни нарушения.
По отношение на агнешкото месо, на българския пазар се срещат и внесени агнета от Нова Зеландия, но те също се следят много внимателно. Основният икономически ефект, които се търси при продажбата на агнешко, че прясно закланото агне е по-скъпо и опитите за търговска измама са в тази посока.
Проф. Моллов напомни, че при замразяването на месото,се образуват ледени кристали, които разкъсват тъканите. "Ако при натискане на местото, пръстът ви потъне, това означава, че е било замразено", обясни директорът на БАБХ. 
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.