60% от учениците са жертва на семеен тормоз заради оценки

Размер на шрифта: a | a | a 17:02 13 август 2018
Автор: ДТ
70% от децата в България са жертва на насилие в семействата си, най-вече заради ниски оценки, твърди Синдикатът на българските учители, предаде БНР.
"60 процента от това насилие се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище", заяви Янка Такева, председател на синдиката.
Агресията и към учениците, и към учителите е сред най-големите проблеми на образованието, смята Такева.
"45% от учителите търпят насилие, както българският учител обича да казва - от глезените родители или от тези, които не знаят какво искат", допълни тя.
Председателят на синдиката Янка Такева участва в среща с ръководството на партия АБВ, на която бяха обсъдени проблемите пред българското образование, допълни още националното радио.
От партията настояват за увеличаване на средствата за сектора от сегашните 3.6% на 5% от брутния вътрешен продукт.
Необходимо е ново увеличение на учителските заплати, които да достигнат поне 10% над средното за страната възнаграждение, смята Янка Такева.
Допълнителните средства за образование трябва да дойдат от справянето с контрабандата, горивата и цигарите, обясни лидерът на АБВ Румен Петков. "Не бива над преодоляването на тези действия да се гледа само като на повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите в държавния сектор", каза той.
В момента за образование в България се отделят 3.6% от БВП - доста под публичния ресурс за този сектор в другите страни от ЕС.
реклама
реклама
реклама
Последна седмица за подаване... Въвеждат чудовищни санкции при... Отчитат спад на чуждите... Болниците ще плащат по-евтини... Създават мрежа на електронните... Съоръженията от... Над 1 млн. лева събрани от... Хлябът поскъпва Пенсиите ще се вдигнат с 5.7% от 1... НАП даде старт на „Влез в час с... 2869 терена обхвана голямото... Безработицата в страната... Прогнозират добро качество на... Хлебният баланс на страната е... Електроразпределение Север... Отчитат спад на нощувките и... Близо 1 500 жители на областта са... Отчитат спад в броя на жертвите... Изключително успешно лято... Блексирама получи... Медицинските грижи в градините... Пациенти са подали 182 сигнала... Има подобрение на мерките... Aгенцията за закрила на детето... Провеждат седмица на... НАП подхваща 50 000 земеделци Над 5,2 милиона туристи са... 12 дни по Коледа и още 3 ваканции... Африканската чума може да... Над 35,639 млн. лева са изплатени...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.